Kladd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et grovt utkast eller kladd av Franklin Delano Roosevelts Skjensel-tale (Infamy Speech), inkludert presidentens håndskrevne kommentarer.

Kladd er et ord og et konsept som betegner en foreløpig versjon eller et utkast av en skapelse, ofte mangelfull og upolert.[1] Ordet kommer fra lavtysk , egentlig i betydningen «smussflekk», beslektet med klatt.[2]

I utformingen av det ferdige dokumentet gjør forfatteren en rekke forbedringer og endringer:

  • utvikle en mer sammenhengende tekst
  • organisere tanker
  • forklare eksempler og ideer
  • skape glidende overganger
  • underbygge sentrale argumenter / poeng
  • gjøre rede for sentrale ideer

I en bok som ble populær på 1950-tallet, The Elements of Style, beskrev forfattere Strunk og White en kladd (det første utkastet) som en mindre redigert versjon av det endelige utkastet. I boken sier Strunk og White: «Det første prinsippet ved sammensetning er å forutse eller bestemme formen på hva som skal komme samt forfølge den formen.»[3] Denne formen er utkastet som til slutt blir det ferdige arbeidet.

Senere presenterte Peter Elbow i boken Writing Without Teachers et helt annet syn på å utforme kladder i skriveprosessen. Han beskrev sin holdning til skriveprosessen som: «Skriving er en måte å ende opp med å tenke noe du kunne ikke ha begynt ut å tenke.»[4] Ifølge Elbow er formålet med å bruke flere kladder en aktiv del av skriveprosessen, og må ikke sees på som en lineær prosess, men som en helhetlig del av arbeidet. Kladden blir dermed ikke et halvferdig, tilsynelatende unyttig dokument, men snarere en meget viktig del av skriveprosessen.

Enten blir brukt som opprettelsen av et mindre redigert endelige produktet (Strunk og White) eller som et verktøy under forprosessen (Elbow), er det å utforme en nødvendig scene for forfatteren i skriveprosessen. I å skape et utkast er forfatteren i stand til å bevege seg inn i en endring (revisjon).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kladd» Thefreedictionary.com
  2. ^ «Kladd» Arkivert 3. mars 2018 hos Wayback Machine., Bokmålsordboka
  3. ^ Strunk Jr., William & White, E. B. (2009): The Elements of Style (PDF), Fiftieth Anniversary Edition (første gang utgitt 1919), s. 15, ISBN 0-978-0-205-63264-0
  4. ^ Elbow, Peter ([1973] 1998): Writing Without Teachers. 2. utg. New York: Oxford UP, s. 15