Kjedemekanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En M230 maskinkanon med kjedemekanisme, vanligvis montert på et Apache helikopter.

I en kjedemekanisme benyttes en ekstern kraftkilde (for eksempel en elektrisk motor) til å drive mekanismen som lader våpenet, fremfor rekyl eller avgasser fra avfyringen av et skudd. Kraften overføres fra kraftkilden til mekanismen ved hjelp av et kjede, derav det engelske navnet «chain gun».

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Pålitligheten til kjedemekanismen er en av dens store fordeler fremfor andre lademekanismer. I stedet for å bruke kraften fra avfyringen av et skudd, noe som kan hende ikke skjer hvis en patron skulle feile, benyttes en elektrisk motor til å drive et kjede som beveger seg i et rektangulært mønster ved hjelp av fire tannhjul. Et ledd i kjedet er koblet til sluttstykket og beveger dette frem og tilbake for å lade, avfyre, ekstrahere og kaste ut patroner. Siden kraften til lademekanismen kommer fra en ekstern kilde, vil ikke en patron som ikke avfyres stanse mekanismen; den blir bare hentet ut og kastet på lik linje som avfyrte patroner.

I løpet av en full runde rundt kjedeløpet benyttes to perioder (mens kjedet er på vei langs de lengste sidene av rektangelet) til å styre hvor lang tid sluttstykket bruker på å drives frem for å lade en ny patron, og hvor lang tid som brukes på å kaste den ut. De andre to, kortere periodene, mens kjedet beveger seg langs kortsidene av rektangelet, perpendikulært fra løpet, bestemmer hvor lang tid bresjen er i lås og hvor lenge den er åpen for å slippe ut avgasser.

Forskjell fra gatlingvåpen[rediger | rediger kilde]

Et våpen som benytter kjedemekanisme kan noen ganger bli kalt et gatlingvåpen. Dette er ikke nødvendigvis korrekt, da gatlingvåpen kjennetegnes ved at de har flere løp, mens mange våpen som benytter kjedemekanismen kun har et løp. Noen gatlingvåpen har dog kjedemekanisme, slik som M134 Minigun maskingeværet, på engelsk kalt «Minigun».

Eksempler[rediger | rediger kilde]

En Bofors 40mm autokanon

Kjedemekanisme benyttes ofte i maskinkanoner og andre våpen med store kaliber. I mindre kaliber er M134 i bruk av det amerikanske militæret, og den britiske Challenger 2-tanken benytter et EX-34 maskingevær med kjedemekanisme montert koaksialt med hovedkanonen.

Se også[rediger | rediger kilde]