Kileken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kileken (noen ganger Kileghen) er gjenstand for en myte av Masaier–folket om planeten Venus. I myten er planeten Venus kalt Kileken, og besøk jorden i form av en liten gutt. Gutten blir venn med en gammel bonde og har gjeter hans kveg og mannen blir enig om å la gutten få det eneste han har; hemmeligheten til sin opprinnelse. Da mannen svikter tilliten og spioner på Kileken, forsvinner gutten i et skarpt lys og går tilbake til himmelen. Myten forklarer hvorfor planeten Venus blir sett i løpet av morgen og kveld. Den muntlige tradisjonen ble nedskrevet i en bok av den Tanzania-fødte forfatteren Tololwa M. Mollel.

I likhet med andre samfunn mente Masaier-folket at Venus var to separate himmellegemer når de så den om morgenen og kvelden. Kileken var tilsynekomsten av «morgenstjernen». Når den kunne ses, og mennene fremdeles var ute på jakt, ba kvinnene for deres sikkerhet. «Aftenstjernen» var kjent som Leken og dens tilsynekomst varslet den stigende månen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

mytologistubbDenne mytologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.