Khariboli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Khaṛībolī, khadibolī, khadi-bolī eller kauravi (devanagari: कौरवी [kʰəɽiː boːliː]; hindi: खड़ी बोली, urdu: کھڑی بولی), bokstavelig «stående dialekt», er benevnelsen på et indoarisk språk som er morsmål i det vestlige Uttar Pradesh og regionen Delhi i India, og en prestisjedialekt i hindi-talende stater i India. Den er også basis for de offisielle versjonene av hindi og urdu, som er grammatisk identisk med khaṛībolī.

Khaṛībolī har fire standardspråk: Standard hindi, urdu, dakhini og rekhta. Standard hindi, også kalt høyhindi, nagara hindi, er benyttet som lingua franca i det nordlige India, i det såkalte hindi-beltet, urdu er lingua franca i Pakistan, dakhini er den historiske litterære dialekten i regionen Deccan, og rekhta er et språk med mange persiske lånord som er benyttet i poesi.

Sammen med sansiboli utgjør disse fire språkene den såkalte dialektgruppen hindustani. Den er videre klassifisert av den indiske regjeringen, sammen med haryanvi, braj bhasha, kanauji og bundeli, som den vestlige gruppen av hindi-dialekter.