Keiserinne Wu Zetian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiserinne Wu Zetian
A Tang Dynasty Empress Wu Zetian.JPG
Født17. feb. 624Rediger på Wikidata
Guangyuan[1]Rediger på Wikidata
Død16. des. 705[2]Rediger på Wikidata (81 år)
Luoyang[3][4][5]Rediger på Wikidata
Gravlagt QianlingRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Empress consort, lyrikerRediger på Wikidata
Embete Keiser av Kina (690705)Rediger på Wikidata
Ektefelle Keiser Gaozong av Tang[6], Keiser Taizong av TangRediger på Wikidata
Far Wu ShihuoRediger på Wikidata
Mor Lady YangRediger på Wikidata
Søsken Wu Shun, Wu Yuanqing, Wu YuanshuangRediger på Wikidata
Barn
6 oppføringer
Li Hong, Li Xian, Keiser Zhongzong av Tang, Keiser Ruizong av Tang, Taiping, Princess Si of AndingRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tang-dynastiet, Zhou dynasty (690–705)Rediger på Wikidata

Keiserinne Wu Zetian av Zhong (forenklet kinesisk: 武则天; tradisjonell kinesisk: 武則天; pinyin: Wǔ Zétiān, født 17. februar 624, død 16. desember 705 i Luoyang) var keiserinne i et avbrudd av Tang-dynastiet i Kina, fra 690 til 705. Hun kalte sitt styre for Zhou-dynastiet.

Under Wu Zetian sitt styre vokste Kina, korrupsjon i domstolen ble redusert, kulturen og økonomien ble styrket, og dynastiet ble sett på som en av stormaktene i verden.[7]

Wu er den eneste kvinnen som formelt har sittet på Kinas keisertrone og hvis navn finnes på keiserkinas regentliste.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Wu Zetian ble født i Wenshi, et fylke i Shanxi provinsen. Som ung jente ble Wu oppfordret av faren Wu Shihou, til å lese og skrive. Han ville at Wu skulle utvikle intellektuelle ferdigheter, som tradisjonelt var reservert for menn. Dermed lærte Wu også å spille musikk, skrive poesi og snakke godt offentlig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i 624. Faren var en tidligere tømmerhandler ved Kinas nordlige grenseland i det som nå er provinsen Shanxi. Han sluttet seg på tidlig tidspunkt til det senere Tang-dynastiets grunnlegger og første keiser, og fikk en rekke fremtredende stillinger. Hans annenhustru, Fru Yang (Yang Shi), fra det tidligere Sui-dynastiets herskerslekt, forøket hans sosiale anseelse. Wu Zetian var parets annet barn. Wu Zetian tilbragte barndommen i Sichuan, hvor faren da var øverstkommanderende.

Ved keiserhoffet[rediger | rediger kilde]

Wu ble i 637 konkubine til den regjerende keiser, Taizong, altså medlem av hans harem. Da keiseren ble avsatt og døde tolv åre etter ble hun sendt i kloster som buddhistnonne. Dette var det vanlige for keiserlige enker.

Men hun kom snart tilbake til hoffet, nå som konkubine for neste keiser, Gaozong, som hadde forelsket seg i henne. Kinesiske kilder som er notorisk kritiske til Wu vil ha det til at det hele hadde begynt som et ulovlig forhold mellom de to mens keiser Taizong fremdeles var i live. Men uansett var et slikt ekteskap som ble inngått (der en mann overtok sin døde fars eller brors enke) slett ikke uakseptabelt i henhold til den «barbariske» skikk som både Tang-herskerne og Wu Zetians slektsrøtter var fra. I konfuciansk sammenheng var det imidlertid regnet som meget upassende. Forholdet kan også ha blitt fremmed som del av en komplisert sjalusidrevet intrige drevet frem av keiser Gaozongs førstekeiserinne, Wang, som trengte hjelp til å få fortrinn fremfor en rivaliserende kvinne.

Wu fikk 4 sønner og én datter med keiser Gaozong. Da datteren var nyfødt ble jenta kvelt til døde, og skylden ble lagt på Wang. I dag finnes det teorier om at Wang er blitt utsatt for justismord, og at det var Wu som hadde kvelt sin egen datter. Wang var den siste personen som hadde blitt sett oppholde seg i rommet, og hun hadde heller ikke noe alibi. I tillegg beskyldte Wu, Wang og moren for å praktisere heksekunst. Wang ble funnet skyldig i alle anklager, noe som førte til at Gaozong skilte seg fra kona og nektet moren å oppholde seg i palasset. Wu ble nå forfremmet til førstekone og keiserinne over Kina.[8]

Medkeiserinne, regent, keiserinne, guddom[rediger | rediger kilde]

Keiseren var ved kronisk svak helse. I 660 ble keiseren rammet av et lammende slag, og i 674 ble Wu Zetian gjort til hersker sammen med mannen. Keiser Gaozong og Wu var nå «to-keisere» sammen. Men allerede neste år trakk keiseren seg tilbake fra all politikk og hun ble gjort til regent, og som dette styrte hun i 24 år. Fra 678 var det hun som alene mottok hoffembedsmennene og fremmede utsendinger i det keiserlige palass. Hennes eldste sønn Hoang, kronprinsen, døde uventet i 675, og det ble alminnelig mistenkt at moren hadde forgiftet ham. Den neste kronprinsen, Xian, ble forvist til Sichuan, og der ble han til slutt tvunget av sin mor til å begå selvmord i 684.

Da ektemannen til slutt døde i 683 ble hennes unge sønn keiser (Zhongsong), men han ble avsatt etter bare 55 dager og erstattet med hennes fjerde sønn, keiser Ruizong). Men gutten var mindreårig slik at Wu Zetian forsatte som hans formynderregent.

I 690 abdiserte hennes sønn Ruizong «frivillig» for å bli «keiser-på-vent», og Wu Zetian ble den første kvinne i Kinas historie som åpent satt på keisertronen i sitt eget navn. Hun hadde da allerede regjert i tretti år. For å konsolidere sin makt begynte hun på et terrorvelde, med informanter og nådeløse embedsmenn i sin tjeneste. Hun er også blitt beskyldt for å ha bygd opp et harem av gigoloer, blant dem buddhistmunker.

Men selv de mest fordomsfulle kinesiske historieskrivere har måttet innrømme at hun hadde et talent for å oppdage og knytte til seg dyktige folk som tjente hennes regjering med effeltivitet og lojalitet. Det gikk egentlig fremover med riket i hennes regjeringstid. Økonomien blomstret, den territorielle ekspansjon fortsatte. Målt etter antall husholdninger vokste riket med 60 prosent i løpet av et halvt århundre. På alle vis var Wu Zetians regjering fremgangsrik.

Da et manifest som gikk til personangrep på henne og oppfordret til væpnet oppstand ble opplest for henne, ble hun så imponert av forfatterens om enn giftige så likevel elegante språkførsel, at hun bemerket at hennes ministre hadde forsømt seg stort når de ikke hadde oppdaget dette talent og rekruttert ham til hoffet.

Hun hadde imidlertid ikke antatt den tradisjonelle stillingen som «guddom», som keisere normalt innehadde. Dette gjorde hun i 696, og hadde dermed oppnådd en posisjon fullt jevnbyrdig med sine mannlige motstykkers. Hennes stilling var dermed enestående. Hun flyttet hoffet fra Chang'an til den østlige hovedstad, Luoyang, og satte i gang en rekke store byggeprosjekter. Hun fremmet buddhismen og synes å ha vært delaktig i noen av verdens aller første trykkeriprosesser, særlig i trykkingen av en gammel kort sutra som hadde spådd om en fremtidig kvinnelig hersker.

Zhou dynastiet[rediger | rediger kilde]

Zhou dynastiet ble grunnlagt av Wu da hun ble keiserinne av Kina i 690, og endte med hennes tvungne abdikasjon i år 705. Wu sitt Zhou dynasti, som var oppkalt etter det historiske Zhou dynastiet (1046 – 256 f.Kr.), oppfyller ikke det tradisjonelle konseptet om et dynasti. Dynastier involverer vanligvis arv av herskere fra en familie. Wus Zhou dynasti blir derfor vanligvis ikke sett på som et fullstendig virkeliggjort dynasti, men heller et avbrudd av familien Li sitt Tang-dynasti.[9]

Abdikasjon og død[rediger | rediger kilde]

Den 20. februar 705 fant det sted et palasskupp, og flere av Wu Zetians lojale folk og mange av hennes anttatte elskere ble drept. Hun ble tvunget til å abdisere. Hun hadde da regjert som regent i 30 år, som monark i 15 år, som «gud» i 9 år; i 45 år sammenlagt.

Hun døde den 16. desember samme år, etter å ha vært holdt i husarrest de siste månedene av sitt liv.

Kildekritikk[rediger | rediger kilde]

De kinesiske historiekrønikers skildringer av keiserinne Wu Zetian bør betraktes med en viss skepsis. Det er gjennomgående slik at kvinner på eller nær keisertronen beskrives svært negativt i eldre kinesiske kilder; det finnes ingen eksempler på at slike mektige kvinner er blitt beskrevet positivt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Encyclopedia of Chinese History»[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Wuhou, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Wuhou, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ www.chinaculture.org[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ www.drben.net[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ www.studyblue.com[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ «Wu Zetian». Wikipedia (engelsk). 24. april 2021. Besøkt 7. mai 2021. 
 8. ^ «Wu Zetian». World History Encyclopedia (engelsk). Besøkt 7. mai 2021. 
 9. ^ «Wu Zetian». Wikipedia (engelsk). 24. april 2021. Besøkt 7. mai 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Nigel Cawthorne: Daughter of Heaven – The True Story of the Only Woman to become Emperor of China, Oxford, One World Publications, 2007, ISBN 978-1-85168-530-1
 • N. Harry Rothschild: Wu Zhao: China's Only Woman Emperor, 2008
 • Dora Shu-fang Dien: Empress Wu Zetian in Fiction and in History: Female Defiance in Confucian China, Nova Publishing, 2003
 • Jonathan Clements: Wu: The Chinese Empress Who Schemed, Seduced and Murdered Her Way to Become a Living God
 • Dieter Kuhn: Status und Ritus. Das China der Aristokraten von den Anfängen bis zum 10. Jahrhundert nach Christus. Edition Forum, Heidelberg 1991, ISBN 3-927943-03-7.
 • Sabrina Rastelli: China at the Court of the Emperors: Unknown Masterpieces from Han Tradition to Tang Elegance (25-907). Skira, Firenze 2008, ISBN 978-88-6130-681-3.

Notater[rediger | rediger kilde]

Wu Zetian er avbildet i Wu Shuang Pu (無雙 譜, Oversikt over Uforlignelige Helter) av Jin Guliang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ruizong 
Keiserinne av Kina (Zhou-dynastiet)
(690705)
Etterfølger:
 Zhongzong