Kazuo Hatoyama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kazuo Hatoyama
Kazuo Hatoyama.jpg
Født6. mai 1856
Tokyo
Død3. oktober 1911 (55 år)
Tokyo
Barn Ichirō Hatoyama, Hideo Hatoyama
Utdannet ved Columbia University, Universitetet i Tokyo, Columbia Law School, Yale Law School
Beskjeftigelse Diplomat, advokat, politiker
Parti Rikken Seiyūkai
Nasjonalitet Japan

Kazuo Hatoyama (født 6. mai 1856, død 3. oktober 1911) var en japansk jurist og politiker.[1] Han studerte juss ved Yale University i USA og ble den første japaner som avla juridisk doktorgrad. Han ble senere medlem av det japanske underhuset og ble president for dette. Han var en periode også viseutenriksminister. Kazuo Hatoyama regnes som grunnleggeren av Hatoyama-dynastiet i japansk politikk og er oldefar til tidligere statsminister Yukio Hatoyama.

Kazuo Hatoyamas sønn Ichirō Hatoyama var medlem av underhuset og statsminister i perioden 1954 til 1956. Sønnen grunnla Japans liberaldemokratiske parti, landets dominerende politiske parti i tiden 1955 til 2009. Hans yngre bror Hideo Hatoyama (1884–1946) var en fremtredende jussprofessor, som mot slutten av sitt liv også ble medlem av underhuset.

Den fremste familiemedlemmet i tredje generasjon var Iichirō Hatoyama, sønn av Ichirō Hatoyama. Iichirō Hatoyama var administrativ visefinansminister, den ledende administrative stilling i finansdepartementet, før han ble innvalgt i overhuset og tjente som utenriksminister fra 1976 til 1977. Iichirō Hatoyama er far til Yukio Hatoyama og Kunio Hatoyama, begge framtredende politikere i Japan, og fjerde generasjon i dynastiet Hatoyama. Yukio Hatoyama ble valgt til landet statsminister i september 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mayumi Itoh: The Hatoyama dynasty: Japanese political leadership through the generations, New York: Palgrave Macmillan, 2003

Referanser[rediger | rediger kilde]