Kategoridiskusjon:Konsentrasjonsleirer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ifølge standardverket Norges krig 1940-1945 er begrepet konsentrasjonsleir ikke dekkende som betegnelse på noen av fangeleirene i Norge, når en ser bort fra leirene for utenlandske krigsfanger her i landet. Momarken fangeleir på Mysen, som tyskerne begynte å bygge på slutten av krigen (visstnok i 1944), var utsett til å ha en slik funksjon, men den var ikke kommet ordentlig i drift ved krigens slutt. [1]Jeblad 25. des 2007 kl. 11:39 (CET)

Hvis leire for utenlandske krigsfanger der også norsk hird-menn var vakter tas med, så er begrepet konsentrasjonsleir dekkende som betegnelse på enkelte fangeleire i Norge. Se feks Beisfjord_fangeleir. Det har altså eksistert konsentrasjonsleire i Norge. Keanu 17. jul 2009 kl. 17:09 (CEST)

Her må jeg bare gi Jeblad rett. Det nærmeste Norge kom å ha en konsentrasjonsleir var Mysen KZ-Lager, som ble påbegynt i februar 1945, men aldri fullført. Å påstå noe annet vil være å befinne seg helt i utakt med all historisk forskning. Beisfjord fangeleir var ganske enkelt en fangeleir i tyskernes definisjon. Den var beskjeden i størrelse i forhold til konsentrasjonsleirene. At det var norske vaktmannskaper der er ikke noe argument for å påstå at det har «altså eksistert konsentrasjonsleire i Norge. »Generalstaben (diskusjon) 29. mai 2015 kl. 02:56 (CEST)[svar]