Hopp til innhold

Kategoridiskusjon:Folkehøgskoler i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne kategorien skal vel hete Folkehøyskoler, da kategorinavn alltid skal skrives i den mest brukte formen..? --–Duffman 8. jul 2005 kl.17:03 (UTC)

Nå skreves vel flesteparten av folkehøyskolene med g. Profoss 8. jul 2005 kl.17:23 (UTC)
Men de fleste bokmål/riksmål-skrivende nordmenn skriver vel høy, ikke høg? --–Duffman 8. jul 2005 kl.19:11 (UTC)
Jeg skriver det selv, men jeg snakker om navnene på folkehøyskolene, flesteparten heter "folkehøgskole", ivertfall som jeg kan se etter å ha skummet lett igjennom listen. Derfor synes jeg det blir feil å flytte kategorien. Profoss 8. jul 2005 kl.21:34 (UTC)
Selv om den mest brukte formen muntlig er høy. så heter nesten alle Folkehøgskoler (Dette gjelder også høgskoler. Martin 8. jul 2005 kl.21:40 (UTC)


Hm, her er hvertfall en som heter folkehøyskole; folkehøgskole er vanligst fordi det er den statsstøttede eller hvertfall foretrukkede skriveformen, men begge later til å være ibruk. Wolfram 8. jul 2005 kl.21:40 (UTC)

Dette er ikke så viktig for meg, men jeg synes det er meget pussig at wikipedias valg av skriveform i kategorinavn skal styres av norske folkehøyskolers målform. Folkehøyskoler er egentlig et dansk fenomen, så vidt jeg har skjønt, og at akkurat norske folkehøyskoler fortsatt er preget av samnorsk-tiden, bør ikke ha konsekvenser for wikipedia. --–Duffman 8. jul 2005 kl.21:43 (UTC)

Vedtaket til no:wiki er vel at vi følger hva som er vanligst, og ut i fra både listen og høgskoler og folkehøgskoler kan jeg se at høgskoler er den meste brukte formen. Martin 8. jul 2005 kl.21:45 (UTC)
Vedtaket til no:wp er at vi skal følge den skrivemåten som er vanligst blant folk. Jeg tipper at de fleste bokmål/riksmål-skrivende nordmenn skriver høy, ikke høg. Hva folkehøyskolene selv skriver, mener jeg er irrelevant. De fleste bensinstasjoner skriver kanskje bensin stasjon, men det kan ikke være bestemmende for skrivemåten i kategorinavn på wikipedia. (Artikkelnavnene må selvsagt skrives slik bedriften/skolen selv ønsker.) --–Duffman 8. jul 2005 kl.21:51 (UTC)
Akkurat her synes jeg det faktisk er forholdsvis viktig, siden begge former er gramatisk korrekte (noe «Bensin stasjon» ikke er). Hvis det skal lages styr over dette kan det jo innspilles at Sør-Afrika ligger på Syd-Afrika, selvom majoritetsformen nok er Sør-Afrika. Profoss 8. jul 2005 kl.21:53 (UTC)
Syd-Afrika ligger på Sør-Afrika (syd og sør er forøvrig likestilt på bokmål). Wolfram 8. jul 2005 kl.21:54 (UTC)
Argh, hvorfor må folk flytte på ting når jeg jobber slik at jeg ikke kan følge med (dette er . Jeg kan jo føye til for eget forsvar at flyttingen skjedde relativt nylig. Profoss 8. jul 2005 kl.21:57 (UTC)
Lars, uavhengig av måldebatten har det vært policy her at kategorinavn skal følge den skrivemåten som er vanligst blant folk. Selv om artikkelen het Syd-Afrika, var det derfor alment akseptert at kategorien het Sør-Afrika. --–Duffman 8. jul 2005 kl.22:02 (UTC)
Alt jeg sier er at siden flesteparten av skolene heter høgskoler vil det være naturlig at også kategorien også har det navnet, siden det er en akseptert form, spesielt siden det er snakk om en såpass avgrenset kategori. En kategori med mindretallsformen innen navnevalget, dog ikke innenfor språkbruken, vil bare skape panikk og duplisering. Profoss 8. jul 2005 kl.22:08 (UTC)
Oj, panikk må vi ikke skape. Men hva sier du hvis jeg skriver masse artikler om danske folkehøyskoler, hvilken form skal vi bruke da? Det er jo kun noen norske folkehøyskoler som bruker samnorsk. --–Duffman 8. jul 2005 kl.22:14 (UTC)
Haha, selvsagt bør danske folkehøyskoler ligge på folkehøyskole, riktignok "danske folkehøyskoler", da dette er en kategori for norske folkehøyskoler. Forøverig for flyten i diskusjonen setter jeg pris på om du hadde droppet tiltale med fornavn, Erik. Profoss 8. jul 2005 kl.22:17 (UTC)
Forøverig kan det jo nevnes at grunnlaget for navnepolitikken på kategorier var at man kun kunne opprette en kategori og var primært tiltenkt mindre definerbare kategorier, foreksempel kategori:Syd-Afrika, dette er en kategori der folk kan fylle på og fylle på. Derimot i denne kategorien er det snakk om et avgrenset antall (72), der flesteparten av artikkelene benytter seg av navnet. Profoss 8. jul 2005 kl.22:10 (UTC)
Jeg vil også gjerne at vi skulle hatt en gjennomgang av policyer relatert til målform og liknende og gjerne med grunnlag. Slik som det er nå eksisterer bare disse i hukommelsene til folk som energisk har fulgt med på debatter (meg blant annet). Profoss 8. jul 2005 kl.22:14 (UTC)
Det er snakk om 5-6 av 72 (såvitt jeg kan se er det nesten fler på nynorsk, samisk eller svensk) kilde:http://www.folkehogskole.no/kart.asp . Jeg synes vi skal holde oss til den skrevene majoritetsformen. Profoss 8. jul 2005 kl.21:48 (UTC)
Enig. Det skrevne teller kanskje også mer enn det uttalte? – Pladask 8. jul 2005 kl.23:10 (UTC)
Dette har ingenting med uttale å gjøre. Så vidt jeg vet skriver de fleste bokmål/riksmål-skrivende nordmenn høy, ikke høg. Det er bare noen folkehøyskoler som selv bruker samnorskformen høg. --–Duffman 8. jul 2005 kl.23:13 (UTC)

Begynn en diskusjon om siden «Kategori:Folkehøgskoler i Norge»

Start en diskusjon