Katara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Katara er en fiktiv person i animasjonsserien Avatar: Legenden om Aang og oppfølgerserien Legenden om Korra.

Katara er en vanntemmingsmester, født i Den sørlige vannstammen som datter av høvding Hakoda og hans kone, Kya. I barndommen var hun den eneste vanntemmeren som bodde i Antarktis. Til å begynne med levde hun et fredelig liv med familien, helt til hun mistet moren i et Ildnasjonsraid. Etter at faren dro for å kjempe mot Ildnasjonen i Hundreårskrigen, ble Katara og storebroren Sokka ivaretatt av bestemoren Kanna. Som tenåringer oppdaget hun og broren den unge luftnomadeavataren Aang, som hadde vært frosset i et isfjell med bisonen sin Appa, i hundre år. Med behov for en vanntemmingsmester forlot søskenparet Sydpolen og ble med Aang på en reise mot Den nordlige vannstammen. Katara og Sokka ble etter hvert nære venner av Aang, og etter deres reise til Nordpolen, fortsatte de å reise med ham verden rundt idet han mestret de resterende elementene, jord og ild. Søskenparet hjalp Aang å forhindre Ildnasjonens ambisjoner om verdensherredømme, avslutte den århundrelange krigen, og omsider gjenopprette balansen i verden.

Mordet på Kataras mor Kya, og det faktum at krigerfaren Hakoda senere dro ut i krigen, fikk henne til å føle seg traumatisert og ensom. Selv om hun ble tatt vare på av bestemoren Kanna, utfylte hun alltid morsrollen Kya etterlot seg, til og med overfor storebroren sin. I samsvar med skikken for kvinner i Vannstammen om å se til innenlandske plikter, tok Katara snart på seg mange av ansvarene forventet av en voksen og ble fort uavhengig og viljesterk. Hun utviklet en god sans for rettferdighet og medlidenhet overfor andre, og ble svært beskyttende overfor de i nød.

I starten var Kataras vanntemmingsevner begrensede, da det ikke var noen som kunne lære henne på Sydpolen. Etter å ha skaffet til rådighet en vanntemmingsrull og fått formell trening ved Nordpolen tillot hennes besluttsomhet og harde arbeid henne imidlertid å ta igjen Aang og fullstendig mestre elementet. Hun ble Aangs vanntemmingslærer etter at de forlot Den nordlige vannstammen, og erstattet dermed mester Pakku, som de hadde gått i lære hos mens de var der. Hennes beherskelse av vannet gjorde henne til en formidabel ressurs for gruppen. Etter at Hundreårskrigen tok slutt, begynte Katara og Aang et nært romantisk forhold som etter hvert førte til ekteskap, og paret stiftet en familie bestående av tre barn: Bumi, en ikke-temmer som fikk evnen til å lufttemme senere i livet, Kya, en vanntemmer, og Tenzin, en lufttemmer.

Senere i livet ble Katara høyt verdsatt som en mesterhelbreder, og det ble sagt at hun var den beste i verden. Etter Aangs bortgang ble hun avatar Korras vanntemmingslærer og hjalp henne å komme seg fysisk etter hennes kamp mot Røde lotus.