Kasus-kontrollstudie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Studiedesign i kasus-kontrollstudie

En kasus-kontrollstudie er en vanlig studiedesign mest brukt innen epidemiologi. Metoden går ut på å sammenligne en gruppe personer som har en tilstand (oftest en bestemt medisinsk diagnose) med en kontrollgruppe som ikke har denne. De som har diagnosen som skal undersøkes kalles kasus, mens personene som det sammenlignes med kalles kontroller. Ved hjelp av statistisk analyse kan en beregne effekten av en behandling eller en bestemt sykdomsfremkallende faktors betyding.

Kasus-kontrollstudier er relativt billige å gjennomføre sammenlignet med studiedesigner som kohortstudier. Metoden egner seg særlig for å forske på sjeldne sykdommer, siden metoder som følger en gruppe personer over tid for å se hvilke som får en sykdom (såkalte prospektive studier), ofte vil ha for få kasus til å gi en sikker konklusjon. Metoden egner seg også dårlig dersom sykdomsfremkallende faktoren ("eksponeringsvariabelen") som skal undersøkes, er svært sjelden.

Mange gjennombrudd innen medisinen er blitt oppdaget gjennom kasus-kontrollstudier, for eksempel avdekkingen av sammenhengen mellom røyking og lungekreft på 1950-tallet.

En av de vanligste feilkilder i kasus-kontrollstudier er at valget av kontroller ikke er tilfeldig nok. Ukritisk utvalg av kontroller har ført til at mange medisinske studier som har blitt regnet som dårlige, har blitt publisert, noe som til en viss grad har brakt metoden i vanry.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Dag S. Thelle og Marit B. Veierød: Kasus-kontrollstudier kapittel 7 i Laake et.al. Epidemiologiske og kliniske forskningsmetoder ISBN 9788205335059

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thelle & Veierød s. 210