Kasımpaşa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kasımpaşa er en bydel i det sentrale Istanbul, på Det gylne horns venstre bredd i kommunen Beyoğlu. I Kasımpaşa lå det en gang berømte ottomanske marinearsenalet. På 1500-1600-tallet gjorde arsenalet et mektig inntrykk på utenlandske tilreisende, ettersom det kunne betjene 120 skip på en gang. Det hadde avgjørende betydning i oppbyggingen av Det ottomanske riket som en stor sjømakt. De tyrkiske krigsskipene som var frykta over hele Middelhavet ble bygd og vedlikeholdt her, i et verft som var uten sidestykke i sin tid. I nedgangstida for Det ottomanske imperiet ble verftet mer og mer vanskjøtta, og på 1800-tallet var den ottomanske flåten fullstendig ineffektiv som krigsmakt. I dag er det gamle arsenalet ikke stort mer enn en reparasjonsdokk som betjener fraktebåter, ferger og et mindre linjerederi.

Noe høyere opp langs Det gylne horn ligger en nyere tyrkisk flåtestasjon. Kommandanten holder til i et lite 1800-talls ottomansk palass, Aynalı Kavak. På dette stedet lå et eldre palass fra tidlig 1700-tall, der Aynalí Kavak-traktaten, som endte en krig mellom Russland og Det ottomanska riket, ble undertegna i 1779.

I hellinga et stykke opp fra stranda ligger Ok Meydanı, bueskytterplassen, der sultanene pleide å øve seg i bueskyting. Her står fortsatt flere marmorsøyler til minne om oppsiktsvekkende skudd av ulike sultaner. Plassen har også en namazgah, en utendørs bønneplass, der sultanene kunne be mellom skyteøvelsene.

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdoğan, er fra Kasımpaşa.