Midtbanespiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kantspiller»)
Midtbanen i forhold til andre posisjoner i fotball.

En midtbanespiller er den posisjonen i fotball som ligger midt på banen. Oppgaven til midtbanespillerne er å være bindeleddet mellom angriperne og forsvarerne til laget, det vil si å skape målsjanser for laget sitt, i tillegg til å hindre motstanderne i å skape målsjanser. Midtbanespillere kan deles inn i sentrale, inkludert defensive og offensive midtbanespillere, og vinger.[1][2]

Sentral midtbanespiller[rediger | rediger kilde]

Sentrale midtbanespillere, eller indreløpere, (på engelsk centre midfielder eller central midfielder) har utgangspunkt sentralt i banen.[3][4] De kan ha både offensive og defensive oppgaver. I moderne fotball handler mye av spillet om å vinne kampen sentralt på banen. Derfor spiller mange lag med tre sentrale midtbanespillere.

Defensiv midtbanespiller[rediger | rediger kilde]

Den defensive midtbanespilleren (engelsk defensive midfielder) har i hovedsak som oppgave å hindre motstanderne å skape målsjanser.[3][4] Utgangsposisjonen er ofte dypt i banen, foran sine egne midtstoppere. I den posisjonen kan de både markere bort angriperne til motstanderne, men også støte fremover mot de sentrale midtbanespillerne til motstanderlaget.

En defensiv midtbanespiller kan også ha en viktig rolle i oppbyggingen av spillet. Fra den dype posisjonen sin på midtbanen kan den defensive midtbanespilleren ha bra overblikk over spillet og en dyktig pasningsspiller kan fra den posisjonen kontrollere tempoet i kampen og sette i gang angrep med forløsende langballer. På italiensk blir denne rollen kalt regista, regissør, siden spilleren har som oppgave å styre og dirigere spillet til laget.

Offensiv midtbanespiller[rediger | rediger kilde]

En offensiv midtbanespiller (på engelsk offensive midfielder eller attacking midfielder) har en liknende rolle som hengende spiss.[3][4] Rollen innebærer en utgangsposisjon som er foran de andre sentrale midtbanespillerne og oppgavene til spilleren foregår hovedsakelig på den offensive banehalvdelen. Gjennom kreativitet, fantasi og teknikk forventes spilleren å være den som skaper målsjanser for laget sitt. På italiensk kalles ofte rollen for trequartista og indikerer at spilleren opererer i den tredje «kvarten», mellom den andre, midtbanen, og den fjerde, angrepet. Spilleren kan også ha mer defensive oppgaver, for eksempel forstyrre den spilleoppbyggende defensive midtbanespilleren hos motstanderlaget.

Ving[rediger | rediger kilde]

En ving eller kantspiller (på engelsk winger, wing-half eller outside midfielder) er en offensiv spiller med utgangspunkt på kanten.[3][4] En ving kan, etter hvor høyt opp i banen han starter, regnes som både angriper og midtbanespiller. Rollen til vingen var tradisjonelt å gjennom fart og teknikk ta seg forbi sidebackene til motstanderne for å så innlegg mot midten. I moderne fotball har mange lag valgt å benytte seg av vinger som isteden går innover i banen for å komme på skuddhold. Denne posisjonen blir på engelsk kalt inverted winger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Positionsguide» (engelsk). www.bbc.co.uk. Besøkt 7. mai 2013. 
  2. ^ «Mittfältare - fotboll». www.ne.se. Besøkt 7. mai 2013. 
  3. ^ a b c d «Soccer Positions» (engelsk). expertfootball.com. Besøkt 7. mai 2013. 
  4. ^ a b c d «Positions in football» (engelsk). Besøkt 7. mai 2013.