Kallixeinos fra Rhodos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kallixeinos fra Rhodos
Født200 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Rhodos
Død3. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Alexandria
BeskjeftigelseSkribent, historiker Rediger på Wikidata

Kallixeinos fra Rhodos (gresk: Καλλίξεινος ὁ Ῥόδιος) var en hellenistisk forfatter og historiker fra Rhodos på 200-tallet f.Kr.

Kallixeinos bodde i Alexandria og var knyttet til ptolemeerdynastiets hoff i Egypt. Han var en samtidig med kong Ptolemaios II Filadelfos (309–246 f.Kr.). Han skrev flere, men kun to verker som kjent. Disse har siden har gått tapt, men er sitert av andre forfattere, blant annet Athenaios fra Naukratis, med beskrivelser og skildringer av livet og aktuelle hendelser i Alexandria.

Peri Alexandreias besto av minst fire bøker (eller skriftruller) og ble benyttet i stor grad av Athenaios i hans Deipnpsfistai [2]. Dette verket inneholdt en redegjørelse av store skipet til Ptolemaios IV Filopator, Tessarakonteres.

Det andre kjente verket er tittelen ikke kjent, men det synes å ha vært en katalog av malere og skulptører (zografonte kai andriantopoion anagrafe), som poeten Sopatros i hans tolvte bok av Eclogae (Eclogues) hadde gitt en sammendrag eller utdrag fra.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, VIAF-ID 35822973, besøkt 25. mai 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Murray, William (2011): The Age of Titans:The Rise and Fall of the Great Hellenistic Navies, Oxford University Press, s. 178
  3. ^ Phot. Bibl. Cod. 161 ; comp. Preller, Polem. Fragm. s. 178, &c.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Spoerri, Walter (1969): «Kallixeinos von Rhodos» i: Der Kleine Pauly (KlP). Bind 3, Stuttgart, s. 90.