Kallinika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kallinika i Vesterålen.

SY Kallinika er en seilyacht som tilhører den norske miljøstiftelsen Bellona. Den er bygget i Temsche, Belgia av skipsbygger N.V. Jos. Boel & Zonen Scheepsbouwwerven mellom 1953 og 1957 som en del av det statlige Studax-prosjektet. Kallinika ble totalrenovert ved Struers Skibsværft i Danmark, 1990-1992.

Hver sommer reiser Bellonas Miljøpatrulje kysten rundt i miljøskipet S/Y Kallinika. I løpet av sommeren besøker S/Y Kallinika industrianlegg langs hele norskekysten. Skipet har også vært brukt i kampen mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Båten er 79 ft/23,5 m lang og 19 ft/5,9 m bred. Den stikker 2,28 m dypt og har en høyde over vannlinjen inklusive mast på ca. 27 m. Kallinika har to master og er Ketch-rigget. Skroget er av 9 mm valset og sveiset karbonstål.

Båten er utstyrt med en 262 HK, 8-sylindret MWM-motor (Motor Werken Mannheim) som er spesielt konstruert for lange distanser.

I tillegg til bysse, salong og styrhus har Kallinika elleve køyeplasser fordelt på fem lugarer.

Båtens navn er opprinnelig gresk, og er den kvinnelig form av mannsnavnet Kallinikos som er sammensatt av to elementer fra gresk; kalli, som kan bety god eller vakker, og nike som betyr seier (Nike er også navnet på den greske seiersgudinnen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]