Kalaha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brett, en variant med glassteiner

Kalaha er et brettspill som består av et mancala-brett og 74 små kuler. Selve brettet består av seks små fordypninger, som kalles hus, på hver langside, og to store fordypninger, som kalles kalaha eller lager, på hver kortside. Mange spill som selges kommersielt, kommer med 48 kuler. Spillet starter med fire kuler i hvert hus.

Spillets mål[rediger | rediger kilde]

Spillet går ut på å få flest mulig kuler i sitt hus.

Spilleregler[rediger | rediger kilde]

  1. Man begynner med å legge kuler i de små fordypningene, vanligvis 3 eller 4 (men kan bruke opp til så mange som 6) i hvert hus.
  2. Spillet går ut på å få flest mulig kuler til sitt kalaha, som er på høyre side for spilleren.
  3. Man må bli enige om hvem som skal begynne; en lur måte er å trekke lodd.
  4. Spilleren som starter, plukker opp alle brikkene fra en av de små fordypningene på hans side og legger en og en brikke oppi hver lille fordypning mot klokken.
  5. Hver gang du passerer kalah til høyre for deg, skal du legge oppi en kule (men ikke lageret til motstanderen).
  6. Hvis den siste kulen ender opp i ditt kalaha, skal du plukke ut alle kulene fra en ny liten fordypning og gjenta prosessen.
  7. Hvis den siste kulen ender opp i et hus med flere kuler, tar spilleren alle disse kulene opp (inkludert den som skulle vært puttet oppi her) og forsetter prosessen.
  8. Hvis den siste kulen ender opp i et tomt hus, er det motstanderens tur.
  9. Hvis det bare er én brikke igjen i en fordypning, flyttes denne en fordypning om gangen mot kalaha
  10. Spillet forsetter slik til en av spillerne ikke har flere kuler igjen i noen av sine 6 fordypninger. Den som har flest kuler i sin kalaha, har vunnet.

En annen vri på spillereglene for å få det til å gå litt fortere kan gjøres på følgende måte: Hvis den siste kulen plasseres i en tom fordypning, vinner du kulen PLUSS alle kulene i fordypningen på motsatt side. Plasser kulene i ditt kalaha, og deretter er det motstanderens tur.