Kahane Chai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kahane Chai var et høyreekstremt politisk parti i Israel. Partiet ble grunnlagt av Rabbi Meir Kahane tidlig på 1970-tallet. Dette partiet ble valgt inn på Knesset i 1984, men det ble imidlertid utestengt fra å delta i det neste valg i 1988 fordi en ny valglov som forbyr politiske partier som egget til rasisme og ekstremisme. Organisasjonen regnes som en terrororganisasjoner av Israel, Canada, EU og USA.

Kahane emigrerte til Israel fra USA i september 1969, og erklærte at han ikke ville involvere seg i politikk mer. Men han ble likevel raskt involvert i Midtøsten-konflikten. Han protestere mot at USA forsvarte utvisningen av arabere fra Israel og fra de palestinske territoriene.

Ettersom hans politiske karriere utviklet seg i Israel, ble Kahane stadig mer isolert i Knesset. Hans taler, ble boikottet av de andre medlemmene av Knesset. Og de fleste talene hans ble derfor holdt for et tomt nasjonalforsamling med unntak av lederen og sekretæren som skrev referat og som begge hadde plikt til å være til stede.

Kahanes lovforslag i regjeringen ble ignorert eller avvist av de andre medlemmene av Knesset. Til tross for boikotten i Knesset, vokste Kahanes popularitet. Meningsmålinger viste at Kach trolig ville fått tre eller fire seter i det kommende valget som skulle holdes i november 1988, med enkelte tidligere prognoser før valget viste at partiet hans kunne komme til å så å mange som tolv seter og 10% av stemmene.

Den 5. november 1990, ble Kahane myrdet etter å ha holdt en tale i New York. Den hovedmistenkte, El Sayyid Nosair, en egyptisk-født ,amerikansk statsborger, ble senere frikjent for drapet, men ble dømt for ulovlig våpenbesittelse i stedet. Partiet hans ble senere delt i to, med utbrytergruppen Binyamin Ze'ev Kahane som en del av fraksjonen Kahane Cha. Utbrytergruppen hadde sin base i Kfar Tapuach (en israelsk bosetning på Vestbredden).