Hopp til innhold

Kaffekvern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonell manuell kaffekvern
Elektrisk kaffekvern

Kaffekvern er en innretning som brukes til å male brente kaffebønner.[1]

Før elektrisiteten kom var alle kaffekverner manuelle. Kverna bestod av ei trakt hvor man helte bønnene oppi. I midten satt ei sveiv som drev en knuser nederst i trakta. Den ferdigmalte kaffen ble samlet opp i ei lita skuff nederst i kverna.

Senere kom også elektrisk drevne kaffekverner. Disse finnes i to typer, hvorav den ene i stedet for å knuse bønnene hakker dem i stykker med «kniver» lik en mikser, det vil si ved slipende overflater vanligvis bestemt av brukeren.[2][3] Når de to overflatene er satt langt fra hverandre, er det resulterende grunnmaterialet grovere (som ved stempelkaffe),[4] og når de to overflatene settes nærmere hverandre, blir det resulterende grunnmaterialet finere og mindre (som ved filterkaffe).[3] Den andre typen er utstyrt med valser som knuser bønnene på samme måte som de manuelle.

Produkter av typen kaffekvern produseres vanligvis for et bestemt formål: som kaffebønner, men også tørkede pepperkorn, grovt salt, krydder eller valmuefrø.[5] Kaffekverner for volumforbruk er vanligvis drevet av elektriske motorer, men raske og presise manuelle møller har opplevd en økning i popularitet på 2020-tallet for individuell servering av skjenking og espresso. Pepper-, salt- og krydderkverner, som brukes til å strø litt krydder på maten, drives vanligvis manuelt, tidvis av en batteridrevet motor.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]