Kabrioletbuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Kabrioletbuss (Volvo B9RLE 6x2 / Unvi Urbis 2.5 DD) hos H.M. Kristiansens Automobilbyrå AS for Hop on - Hop off busstjeneste i Oslo, 2012. Det er reist solkalesjetak på den åpne toppetasjen.

Kabrioletbuss er et busskjøretøy i alle størrelser og av de fleste typer uten tak, enten med eller uten sidevinduene. Disse åpne bussene er populært som sightseeingbuss og turistbuss for rundkjøring enten i naturskjønne omgivelser eller i historiske omgivelser som i en by med synlige attraksjoner fra gatene. Kabrioletbuss kan enten ha provisorisk tak som kan reises, eller ikke. Denne busstypen er kjent som Open top bus eller Cabriolet busengelsk, og torpedoneitaliensk.

Kabrioletbussene[rediger | rediger kilde]

De norske sightseeingbussene i Oslo og Bergen med åpen tak, selv om disse også er toetasjesbuss med åpen toppetasje, defineres som kabrioletbuss. De åpne bussene hadde vært i busstrafikk helt siden århundreskiftet til det tjuende århundret, først med flerdørs charabanc motorkjøretøyer som har sine aner i åpne hestevogner, deretter med åpne sedanbuss og siden singelbuss (med to aksler og et etasje), selv om dobbeltdekkerbuss har blitt meget populært i nyere tid. De fleste dobbeltdekkerbussene hadde åpen toppetasje mellom endene, men noen var bare halvveis åpent med fast tak forut eller bakover.

De velkjente rødfargede Hop On - Hop Off bussene som reisende kan benytte mellom severdighetene, som regel har åpen tak som kan få provisorisk tak mot sterk sol eller i dårlig vær. Denne busstjenesten er utbredt over hele verden med liknende tilbud for sightseeing i 65 byer.[1] Blant annet i Oslo med dobbeltdekkere på rundreise om dagen mellom severdigheter som Vigelandsparken, Oslo rådhus og Frammuseet.[2]

De fleste kabrioletbussene har bakgrunn i originale bussmodeller med tak, men det finnes unike eksempler gjennom tiden, blant annet i Japan med de unike FUKUOKA OPEN TOP BUS i Fukuoka siden 2012, boggibuss med to separate foraksler forut. Disse bussene var uvanlig ved å være basert på et lastebilchassis fra Hino med en ekstra aksel forut, bygd av Tokyo Special Coach Manufacture (東京特殊車体) kjøretøysutviklingsfirmaet som hadde spesialisert seg i ombygging av kjøretøyer for spesielle oppdrag som brannbil.[3]

En busstype i Norge fra fortiden, solskinnebuss, er buss med permanent tak, men med soltak enten av foldepanel eller glass. Disse var populært som turistbuss i mellomkrigstiden og etterkrigstiden for ferdsel i naturskjønne omgivelser.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]