Hopp til innhold

Kabrioletbuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Kabrioletbuss (Volvo B9RLE 6x2 / Unvi Urbis 2.5 DD) hos H.M. Kristiansens Automobilbyrå AS for Hop on - Hop off busstjeneste i Oslo, 2012. Det er reist solkalesjetak på den åpne toppetasjen.

Kabrioletbuss er et busskjøretøy uten tak. De finnes i alle størrelser og av de fleste busstyper, enten med eller uten sidevinduer. Disse åpne bussene er populære som sightseeingbusser og turistbusser for kjøring rundt i naturskjønne omgivelser eller i historiske omgivelser som i en by med synlige attraksjoner fra gatene. Kabrioletbusser kan enten ha provisorisk tak som kan reises, eller ikke. Denne busstypen er også kjent som Open top bus eller Cabriolet busengelsk, og torpedoneitaliensk.

Kabrioletbussene

[rediger | rediger kilde]

De norske sightseeingbussene i Oslo og Bergen med åpent tak, selv om disse også er toetasjesbusser med åpen toppetasje, defineres som kabrioletbusser. De åpne bussene har vært i busstrafikk helt siden århundreskiftet til det tjuende århundret, først med flerdørs charabanc-motorkjøretøyer som har sine aner i åpne hestevogner, deretter med åpne sedanbusser og senere singelbusser (med to aksler og en etasje), selv om dobbeltdekkerbusser har blitt meget populært i nyere tid. De fleste dobbeltdekkerbussene har åpen toppetasje mellom endene, men noen har bare halvveis åpent med fast tak forut eller bakover.

De velkjente rødfargede Hop On - Hop Off-bussene som reisende kan benytte mellom severdighetene, har som regel åpent tak som kan få provisorisk tak mot sterk sol eller i dårlig vær. Denne busstjenesten er utbredt over hele verden med liknende tilbud for sightseeing i 65 byer.[1] Blant annet i Oslo med dobbeltdekkere på rundreise om dagen mellom severdigheter som Vigelandsparken, Oslo rådhus og Frammuseet.[2]

De fleste kabrioletbussene har bakgrunn i originale bussmodeller med tak, men det finnes unike eksempler gjennom tiden, blant annet i Japan med de unike FUKUOKA OPEN TOP BUS i Fukuoka siden 2012, en boggibuss med to separate foraksler forut. Disse bussene var uvanlig ved å være basert på et lastebilchassis fra Hino med en ekstra aksel forut, bygd av Tokyo Special Coach Manufacture (東京特殊車体) et kjøretøysutviklingsfirma som har spesialisert seg på ombygging av kjøretøyer for spesielle oppdrag som brannbil.[3]

En busstype i Norge fra fortiden, solskinnebuss, er buss med permanent tak, men med soltak enten av foldepanel eller glass. Disse var populære som turistbusser i mellomkrigstiden og etterkrigstiden for ferdsel i naturskjønne omgivelser.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]