Hopp til innhold

Königlich Preußische Militär-Eisenbahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Königlich Preußische Militäreisenbahn var en jernbanestrekning mellom Berlin og Kummersdorf respektive Jüterbog.

Den ble bygget etter den fransk-prøyssiske krig for å gi jernbanetroppene øvelsesmuligheter, etter at jernbanens strategiske betydning hadde vist seg svært viktig i den pågående krigen. Den militære jernbanen ble forvaltet av Königliche Direction der Militäreisenbahn.

Den 26. februar 1874 ble det gitt ordre til å bygge banen. Den 45,6 km lange strekningen fra Berlin Militärbahnhof (Schöneberg) til Kummersdorf Schießplatz kunne åpnes allerede 15. oktober 1875. Den løp frem til Zossen ca. 30 km parallelt med strekningen til Berlin-Dresdener Eisenbahngesellschaft og bøyet deretter av i sydvestlig retning. Den 1. mai 1897 ble den forlenget med ytterligere 25 km frem til Jüterbog Militärbahnhof.

Offentlig transport ble også tillatt på strekningen, mellom Berlin og Zossen imidlertid først fra 1. november 1888.

Pionéerstrekning for elektrifisering

[rediger | rediger kilde]

Til utprøvelse av elektrisk togdrift ble strekningen elektrifisert i en lengde på 33 km. mellom Berlin-Marienfelde og Zossen av det såkalte Studiengesellschaft für elektrische Schnellbahnen, som bestod av AEG, Königlich Preußische Eisenbahn-Verwaltung, og Siemens.

1901 ble på denne strekningen første gang en hastighet over 160 km/t oppnådd, og 7. oktober 1903 første gang en toghastighet over 200 km/t. 27. oktober samme år stilte AEGs forsøkstog med 210,2 km/t enda en verdensrekord.