Jupiter (flotell)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jupiter 1 var en halvt nedsenkbar plattform som har vært brukt som flotell (flytende hotell). Den ble bygget i 1978 og sank i 2011.

Eierskap og godkjenninger[rediger | rediger kilde]

Platformen hadde tidligere navnet Safe Astoria og var eid av selskapet Safe (dagens Prosafe). Den var det første spesialbygde flotellet i verden. Tidligere var det bare brukt ombygde boreplattformer som floteller. Den ble i starten brukt på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. I mars 1980 ble Safe Astoria avløst av Treasure Supporter. Safe Astoria ble så leiet ut til Pemex i Mexico.

Safe Astoria ble kjøpte av selskapet Cotemar i 1983. I 2011 ble brukt av det meksikanske oljeselskapet Pemex i Mexicogulfen.

Flaggstaten var Mexico. Den var klasset i Det Norske Veritas med klassenotasjon «malteserkors 1A1 Column-stabilised Accommodation Unit HELDK». Den fikk sin siste klassegodkjenning i juni 2010.

Byggeaktiviteter[rediger | rediger kilde]

Jupiter 1 var dimensjonert og bygget av AB Götaverken i 1978. Plattformen var 81,5 meter lang. Skroget besto av seks søyler og elleve stag (engelsk bracer). Den var forankret med åtte ankerliner.

I 2008 fikk Jupiter 1 gjennomført komplekse undervannsoperasjon på feltet, som normalt bare gjøres i tørrdokk. Selve prosjektet besto av å fjerne plattformens propellaksling, endre Cedervall-forseglingen og reinstallere akslingen. Arbeidet ble utført av det norske dykkerselskapet Otech Marine Services.

Forliset[rediger | rediger kilde]

Jupiter 1 begynte 12. april 2011 klokka 07.39 å ta inn vann, etter en svikt i en mekanisk ventil.[1] Det var da 713 personer ombord. 683 ble evakuert til Abkatun-A-plattformen, mens resten forble ombord og prøvde å berge flotellet. Lensepumpene var utilstrekkelige til å motvirke inntrengingen av vann. Evakueringen ble fortsatt, inntil komplett evakueringen var gjennomført klokka 13.30. Et forsøk på å stanse innstrømningen av vann med dykkere lyktes ikke, og arbeidet ble stanset for å ivareta sikkerheten til dykkere. Etter flere forsøk på å redde plattformen sank Jupiter klokka 14.30, på ca 38 meters vanndyp. Toppen av plattformen som var ca 50 meter høy, forble over havflaten. Hele personalet ble berget. Det var ca 2 000 fat diesel og 82 fat annet drivstoff, men det er ble ikke rapportert om oljeutslipp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pemex: Hundimiento parcial de la plataforma, 12. april 2011.