Jumpstyle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jumpstyle er en dans og musikksjanger, hovedsakelig praktisert i Europa, spesielt i Nederland, Belgia, Tyskland og Nord-Frankrike. Dansen kalles også Jumpen (engelsk jump + det nederlandske suffikset -en, som betyr «å hoppe» eller «hopper»). Jumpstyle refererer også til en stil på musikken som Jumpstyle kan utføres til. Jumpstyle oppstod på 90-tallet i Belgia. Jumpstyle er et utspring av Gabber musikk og dans.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Moderne dans som er knyttet Jump, har utviklet seg fra hakken-dance (kjent fra gabbermusikk som var populær på 90-tallet). Den moderne jumpstyle kalles også skiën (lit. "skiing"). Utførelse av mer enn én person er det mest populære. Bena er den viktigste delen av kroppen i jumpstyle. Det er utført av en rekke forover og bakover svinger av bena i takt til musikken. Den mest vanlige formen for jumpstyle er som følge:

  1. Danseren svinger sitt høyre bein frem to ganger. Hans/hennes fot ville være på samme høyde hans/hennes kne.
  2. Danseren hopper på hans/hennes venstre ben.
  3. Danseren svinger sitt venstre ben bakover. Lik det første trinnet, vil foten være på høyde med kneet.
  4. Det venstre foten trampes i bakken foran den høyre foten.
  5. Danseren gjentar dette.

Vanskeligere steg inkluderer svinger, vendinger osv.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Musikken som følger Jumpstyle er et avkom av Happy Hardcore og Gabber. Dens tempo er vanligvis mellom 140 og 150 BPM. Men den kan ikke anses som en tregere versjon av gabber. Den er preget av en 909 bass-takt som brukes i en 4 to the floor takt. Den har også påvirkninger fra Chicago House. På grunn av det store oppstyret rundt dans og musikk stilen i 2007 og 2008, har den noen image-problemer, spesielt i Nederland. På grunn av dette, blir ikke jump-musikk som ble lagd fra 2006 - 2008 gitt ut lenger i disse dager. Det er imidlertid fortsatt noen radiostasjoner som kringkaster Jump i sin tradisjonelle form. Den eldste radistasjonen ble stiftet i 2005 og eksisterer fortsatt i dag under navnet JumpStation.FM Mer avanserte dansere, danser som oftest til "Hardstyle" og ikke jumpstyle musikk. Kjent Hardstyle musikk kan du finne på YouTube og på radio stasjoner som Fear.FM

Variasjoner[rediger | rediger kilde]

  • 'Oldschool jump': var basert på det første trekket som ble brukt i dans kalt 'skieën'. Senere en viss standard rutine kom som var en kombinasjon av sparker forover og bakover begge bena på basslines; enda senere visse trekk kom som en spin.
  • 'Tekstyle': Danseren danser til french tek eller jump. Denne stilen er "freestyle" (som betyr at dansen er improvisert).
  • 'Hardjump': Dette er den vanskeligste varianten av Jumpstyle. De grunnleggende trinnene er forskjellig fra andre, og danseren må trampe hardt i bakken.
  • 'SideJump' : SideJump er egentlig nesten det samme som Hardjump, men med et annet sett med bevegelser. De fleste triksene utføres slit at du er vendt til siden mens du "jumper". Selv om SideJump egentlig inneholder de samme grunntrinnene 6 trinnene som i Hardjump, vil mere avanserte jumpere ikke bruke disse trinnene, og overlate nesten hele dansen til triks og spins.

Sitater om Jumpstyle[rediger | rediger kilde]

Jumpstyle has become a lifestyle, like hip-hop or techno. For me, it’s the best party music around. There’s no other style that makes you go so crazy and forget about all your worries.

Koen Bauweraerts (DJ Coone)

Artister[rediger | rediger kilde]