Juan Carlos Onganía

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Juan Carlos Onganía

Juan Carlos Ongania (født 17. mars 1914 i Marcos Paz i Argentina, død 8. juni 1995 i Buenos Aires) var en militær president i Argentina fra 28. juni 1966 og frem til den 8. juni 1970.

Militærdiktatur[rediger | rediger kilde]

Han kom til makten som en militær diktator etter et statskupp mot den tidligere demokratisk valgte presidenten Arturo Illia. Som militær diktator, suspenderte Onganía alle de andre politiske partiene i Argentina.

Mens foregående militærkupp i Argentina var rettet mot å etablere midlertidige militære juntaer, så tok Revolución Argentina som diktator Onganía var en del av, sikte på å etablere en langsiktig ny politisk og sosial orden. Som verken var et liberalt demokrati eller inspirert av kommunisme som flere av datidens militærdiktaturer var.

Ongania sitt hensynsløse militær-regime ble i stor grad svekket av stadige folkelige opprør som i stor grad bestod av arbeidere, bønder og universitets-studenter som fant sted i hele landet, særlig i innlandet. En militærjunta som var ledet av general Alejandro Lanusse krevde at Onganía skulle gå av med umiddelbar virkning. Da diktatoren nektet, ble han styrtet av militærjuntaen.