Joseph Henry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joseph Henry
Bolton-henry.jpg
Født17. desember 1797
Albany
Død13. mai 1878 (80 år)
Washington D.C.
GravlagtOak Hill Cemetery
Utdannet ved The Albany Academy
Beskjeftigelse Fysiker, universitetslærer
NasjonalitetUSA
LivssynPresbyterian Church (U.S.A.)
Medlem avDeutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, American Academy of Arts and Sciences, Accademia Nazionale dei Lincei, American Antiquarian Society

Joseph Henry-Smillie (1874)

Joseph Henry (født 17. desember 1797 i Albany i staten New York i USA, død 13. mai 1878 i Washington, DC) var en skotsk-amerikansk fysiker som jobbet med fenomenet induksjon i sammenheng med elektrisitet. Fenomenet fikk måleenheten henry, oppkalt etter Joseph Henry.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Joseph Henry ble først utdannet urmaker og sølvsmed. Hans bestefar var innvandret fra Skottland.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Statue av Henry foran Smithsonian Institution

Henry ble i 1826 professor i matematikk og var også i 1832-37 professor i naturvitenskap ved College of New Jersey i Princeton i New Jersey og 1846-78 sekretær ved Smithsonian Institution, som av ham fikk sin egentlige organisasjon. I 1852 ble han medlem av komitéen for fyrvesenet, og ble president av dette vesenet fra 1871 til sin død.

I 1827 begynte han med sine forsøk angående elektrisitet og elektromagnetisme. Han innførte silkesoverspunnet tråd til omvikling av elektromagneter og oppnådde derved til da uovertrufne effekter. Dette dro han nytte av den han 1831 konstruerte den første elektromagnetiske telegrafen, ved vilken signalene ble gitt ved attraksjon av et «jernanker» til en elektromagnet. Han konstruerte også det første reléet og en elektromagnetisk maskin med strømvender.

Av mer teoretisk art er hans studier over induksjonsstrømmer av forskjellige ordener, av fosforescens og hans ved hjelp av termostapel utførte bevis for at solflekkene utstråler mindre varme enn den øvrige soloverflaten (1845). Han anordnet (omkring 1850) et vidstrekt nett innen USA og Mexico av meteorologiske stasjoner, som stod i komtakt med hverandre telegrafisk. De atmosfæriske forhold ble anskueliggjort ved værkart for hver dag, og på grunnlag av dette ble det utarbeidet værprognoser. Han var derigjennom den første organisator av moderne værvarsling.

Innen fyrvesenet innførte han forbedrede tåkesignaler.

Hans utvalgte skrifter ble utgitt av Smithsonian Institution 1886 i to bind. Framfor denna anstalts hodedbygning i Washington, D.C. ble det reist et monument over Henry. Etter ham har man oppkalt den elektromagnetiske enheten henry.

Skrifter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]