Joseph Chen Chu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Chen Chu
Født19. mars 1922Rediger på Wikidata
Død19. mars 2003Rediger på Wikidata (81 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1949–), katolsk biskop (1995–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1994–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Joseph Chen Chu (født 19. mars 1922 i Kina, død 19. mars 2003 i Zhanjiang i Guangdong) var katolsk biskop av bispedømmet Zhanjiang (Beihai) i Folkerepublikken Kina.

Han ble presteviet i juni 1949 i Guangzhou etter å ha fullført sine teologiske studer ved det katolske presteseminar i Aberdeen i Hongkong. Han underviste så ved Guangzhous juniorseminar til han ble arrestert av de kommunistiske makthavere i 1955. De dømte ham til en 15 års fengselsstraff for «kontrarevolusjonære forbrytelser». Etter at han ble løslatt i 1969 vendte han tilbake til sin hjemlige landsby for å arbeide som jordbruker.

Sommeren 1978 ble han satt til å undervise ved en offentlig skole på Leizhouhalvøya ikke langt fra Zhanjiang. I 1984 fikk han returnere til kirkelig arbeid ved kirken i Zhanjiang, og ble politisk rehabilitert året etter.

Han innførte messen på folkespråket i 1984 (nesten ti år før det skjedde i Guangzhou – 1993), bidro raskt til å gjenopprette en nonneorden, og i 1991 kunne man ordinere de første nyutdannede prestene for bispedømmet.

Beihai var et bispedømme helt vest i provinsen Guangdong i Sør-Kina. Men ved en borgerlig justering av provinsgrensene i 1965 ble den vestlige halvparten (fra Beihai og Qinzhou og helt til grensen mot Vietnam), overført til provinsen/den autonome region Guangxi. Det offentlige avskaffet bispedømmet Beihai og overførte dets områder innen Guangxi til Nanning. For folk i østenden ble avstanden til nærmeste bispesete i Guangdong meget lang. Det ble dermed et ønske om at det skulle opprettes bispesete der. Den offisielle og regimetro kirkelige myndighet bestemte da – uten pavelig mandat – at bispesetet skulle flyttes til byen Zhanjiang i Guangdong, og den vestlige del (Beihai-delen) ikke skulle bli med. Dette fant sted sent i 1980-årene.

Fader Chen ble i 1995 bispeviet som første biskop av dette «nye» bispedømmet Zhanjiang, som omfatter den vestlige del av dagens Guangdong, inklusive Leizhouhalvøya. Hans utnevnelse ble i all stillhet approbert av Vatikanet.

I 1998 ble han rammet et slag som gjorde ham lam og stum. Han døde i 2003 i en alder av 81 år. Da hadde den som skulle bli hans etterfølger biskop Paul Su Yongda (bispeviet i november 2004) personlig sørget for hans pleie i mange år.

Referanser[rediger | rediger kilde]