Jordsjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jordsjø er en bok-serie skrevet av Ursula K. Le Guin.

«Jordsjø er en verden av øyer og hav hvor magien er en del av menneskenes virkelighet. Magi er også det fremste verktøyet i kampen mellom det gode og det onde, en maktbalanse som stadig utfordres i den gamle verdenen befolket av mennesker, hekser, trollmenn og drager. På øya Gont bor unge Ged – han som skal vise seg å bli den største trollmannen Jordsjø har kjent.»

Karl Ove Knausgård har uttalt at Ged er hans litterære helt: «... ingen karakter har grepet meg sterkere enn det han [Ged] gjorde da jeg leste Trollmannen fra Jordsjø første gang som tolvåring.» (intervju i Bokvennen nr 1, 2011)

Handling[rediger | rediger kilde]

Earthsea-verdenen består av et hav, og mange øyer: en enorm skjærgård med hundrevis av øyer blir omgitt av stort sett ukjent hav. Earthsea inneholder ingen store kontinenter. Den største øya, Havnor, er omtrent 610 kilometer på tvers, er omtrent på størrelse med Storbritannia. Teknologisk sett er Earthsea et tidlig jernalderen-samfunn, med bronse brukt på steder hvor jern er mangelvare. Våpen inkluderer også bruk av tre, og andre harde metaller som er enkelt å produsere.

Det er en årlig overgang fra varm sommer til kald og snørik vinter, spesielt på nordlige øyer som Gont og Osskil. I de sørlige delene av Earthsea kan det være mye varmere. Magi er en sentral del av samfunnet i det meste av Earthsea, med unntak av Kargish-landene - hvor all magi er forbudt. Magi er et medfødt talent, som kan utvikles med trening. De mest begavede magikerne blir sendt til skole på Roke, hvor de - hvis deres dyktighet og disiplin viser seg tilstrekkelig - kan bli trollmenn som går med tryllestav. Et viktig tema i historiene er sammenhengen mellom makt og ansvar.

Norske utgivelser[rediger | rediger kilde]

Filmen Jordsjø-krønikene er i hovedsak basert på den tredje boka Den fjerneste kyst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]