Johann Peter Salomon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Peter Salomon
Johann Peter Salomon.jpg
Født20. februar 1745[1]Rediger på Wikidata
BonnRediger på Wikidata
Død25. november 1815[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
LondonRediger på Wikidata
Gravlagt Westminster AbbeyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dirigent, komponist, konsertmester, fiolinistRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerOpera
InstrumentFiolin

Johann Peter Salomon (døpt 20. februar 1745 i Bonn; død 25. november 1815 i London) var en tysk fiolinist, komponist og konsertorganisator.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Salomon spilte i ulike tyske hofforkestre før han i 1781 flyttet til London. Han spilte først i kvartetter, men bygde seg opp som impresario og fikk etterhvert stor betydning for byens musikkliv.

I 1790 var Salomon i Wien der han gav Joseph Haydn et lukrativt tilbud som innebar at Haydn oppførte sine nye symfonier med stort orkester i London. Den 58 år gamle Haydn var på det tidspunktet pensjonert etter at Esterhazys hofforkester var blitt nedlagt, så han slo til på tilbudet, noe som viste seg å bli en stor økonomisk og kunstnerisk suksess for ham. Under det første London-oppholdet skrev og uroppførte Haydn symfoniene nr. 93 til 98, under det andre symfoniene nr. 100 til 104. Alle bærer derfor tilnavnet London-symfoniene, men de siste kalles i blant også Salomon-symfoniene. Betegnelsen stammer ikke fra Haydn selv.

Salomon var fiolinsolist under uroppføringen av Haydns Sinfonia Concertante i B-dur for fiolin, cello, obo og fagott, opus 84, Hob. I:105 (1792), som Haydn skrev og oppførte under det første London-oppholdet.

Beethoven- og Salomon-familiene var naboer og venner i Bonn. Salomon flyttet fra Bonn før Ludwig van Beethoven ble født, men de ble kjent med hverandre under Salomons besøk i hjembyen. I et brev fra 1815 forhører Beethoven seg med Salomon om han kan formidle kontakt med en London-forlegger.

Salomon døde av skader han fikk etter et fall fra hest august 1815. Han ble gravlagt i Westminster under stor publikumsdeltakelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]