Johann Peter Salomon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johann Peter Salomon
Født20. feb. 1745[1]Rediger på Wikidata
Bonn
Død25. nov. 1815[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
London
BeskjeftigelseDirigent, komponist, konsertmester, fiolinist Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet tysk-romerske rike
GravlagtWestminster Abbey
Musikalsk karriere
SjangerOpera
InstrumentFiolin

Johann Peter Salomon (1745–1815) var en tysk fiolinist, komponist og konsertorganisator.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Salomon spilte i ulike tyske hofforkestre før han i 1781 flyttet til London. Han spilte først i kvartetter, men bygde seg opp som impresario og fikk etterhvert stor betydning for byens musikkliv.

I 1790 var Salomon i Wien der han gav Joseph Haydn et lukrativt tilbud som innebar at Haydn oppførte sine nye symfonier med stort orkester i London. Den 58 år gamle Haydn var på det tidspunktet pensjonert etter at Esterhazys hofforkester var blitt nedlagt, så han slo til på tilbudet, noe som viste seg å bli en stor økonomisk og kunstnerisk suksess for ham. Under det første London-oppholdet skrev og uroppførte Haydn symfoniene nr. 93 til 98, under det andre symfoniene nr. 100 til 104. Alle bærer derfor tilnavnet London-symfoniene, men de siste kalles i blant også Salomon-symfoniene. Betegnelsen stammer ikke fra Haydn selv.

Salomon var fiolinsolist under uroppføringen av Haydns Sinfonia Concertante i B-dur for fiolin, cello, obo og fagott, opus 84, Hob. I:105 (1792), som Haydn skrev og oppførte under det første London-oppholdet.

Beethoven- og Salomon-familiene var naboer og venner i Bonn. Salomon flyttet fra Bonn før Ludwig van Beethoven ble født, men de ble kjent med hverandre under Salomons besøk i hjembyen. I et brev fra 1815 forhører Beethoven seg med Salomon om han kan formidle kontakt med en London-forlegger.

Salomon døde av skader han fikk etter et fall fra hest august 1815. Han ble gravlagt i Westminster under stor publikumsdeltakelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]