Johan Huizinga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Huizinga
Johan-huizinga1.jpg
Født7. desember 1872
Groningen
Død1. februar 1945 (72 år)
De Steeg
Far Dirk Huizinga
Barn Leonhard Huizinga
Utdannet ved Universitetet i Groningen, Universitetet i Leiden
Beskjeftigelse Kulturhistoriker, historiker, universitetslærer, filosof, motstandskjemper
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene, Nederland
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Det ungarske vitenskapsakademiet, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1916–), Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Utmerkelse D.A. Thiemeprijs (1920)

Johan Huizinga (ˈjoːɦɑn ˈɦœyzɪŋɣaː) (født 7. desember 1872 i Groningen, død 1. februar 1945) var en nederlandsk kulturhistoriker.

Huizinga studerte komparativ lingvistikk og sanskrit, før han i 1902 fattet interesse for middelalderens og renessansens kulturhistorie. Han ble professor i generell og nederlandsk historie i 1905. Han underviste ved Universitetet i Groningen og senere Leiden, inntil han ble avsatt av de tyske okkupantene i 1945. Han døde noen få uker før Nederland ble frigjort.

Hans mest kjente verk er Middelalderens høst: studier i livs- og tankeformer i Frankrike og Nederlandene i det fjortende og femtende århundre som ble utgitt i 1919. Verket er blitt oversatt til norsk og utgitt i Thorleif Dahls kulturbibliotek i 2004. Han skrev også en biografi om Erasmus av Rotterdam, og Homo Ludens i 1938.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]