Johan Huizinga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Huizinga
Johan-huizinga1.jpg
Født7. desember 1872
Groningen
Død1. februar 1945 (72 år)
De Steeg
Far Dirk Huizinga
Barn Leonhard Huizinga
Utdannet ved Universitetet i Groningen
Beskjeftigelse Kulturhistoriker, historiker, universitetslærer, filosof, motstandskjemper
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene, Nederland
Morsmål Nederlandsk
Språk Nederlandsk
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Det ungarske vitenskapsakademiet, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1916–), Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Utmerkelser D.A. Thiemeprijs (1920)

Johan Huizinga (ˈjoːɦɑn ˈɦœyzɪŋɣaː) (født 7. desember 1872 i Groningen, død 1. februar 1945) var en nederlandsk kulturhistoriker.

Huizinga studerte komparativ lingvistikk og sanskrit, før han i 1902 fattet interesse for middelalderens og renessansens kulturhistorie. Han ble professor i generell og nederlandsk historie i 1905. Han underviste ved Universitetet i Groningen og senere Leiden, inntil han ble avsatt av de tyske okkupantene i 1945. Han døde noen få uker før Nederland ble frigjort.

Hans mest kjente verk er Middelalderens høst: studier i livs- og tankeformer i Frankrike og Nederlandene i det fjortende og femtende århundre som ble utgitt i 1919. Verket er blitt oversatt til norsk og utgitt i Thorleif Dahls kulturbibliotek i 2004. Han skrev også en biografi om Erasmus av Rotterdam, og Homo Ludens i 1938.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]