Jiu Wudaishi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jiu Wudaishi (kinesisk: 旧五代史, ofte bare 五代史, Wudaishi, «Krøniken om de fem dynastier») er et av de 24 historieverker, en samling offisielle kinesiske historiekrøniker.

Wudaishi handler om den kaotiske perioden mellom Tangdynastiets fall i 907 og Songdynastiets grunnleggelse i 960. I de femti årene derimellom avløste De fem dynastier og ti riker hverandre, mens Tang- og Songtilhengere kjempet om kontrollen over det kinesiske rike. Wudaishi egner en del til hvert dynasti. Verket ble sammenstilt under ledelse av Xue Juzheng, på oppdrag av Songregjeringen, og er derfor egnet til å begrunne det keiserhusets rett til tronen. Xue Juzheng hadde selv opplevd alle de fem dynastiene og dessuten arbeidet i administrasjonen for tre av dem.

Etter at en ny krønike over samme tidsperiode (Xin Wudaishi, «Ny krønike om de fem dynastier») ble kompilert i 1053 av Ouyang Xiu gikk imidlertid Wudaishi i glemmeboken, og i løpet av 1100-tallet forsvant de siste eksemplarene helt. På 1700-tallet kunne forskere i Qing-dynastiets Kina gjenskape deler av verket ved å sammenstille sitater funnet i andre verk, ikke minst i Yongle Dadian.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Wudaishi – originaltekst