Jim Knapp og Lukas lokomotivfører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jim Knapp og Lukas lokomotivfører (Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer) er en barnebok fra 1960 av den tyske forfatteren Michael Ende (1929-1995).[1] Boken vant Deutscher Jugendliteraturpreis for 1961.[2]

Boken var Endes debutbok. Manuset var refusert av mer enn ti forlag før det ble utgitt.[3] Endes opprinnelig manus var så omfattende at forlaget delte boken i to; den andre delen utkom i 1962 som Jim Knapp og De ville 13 («Jim Knopf und die Wilde 13»).[3][4][5]

Jim Knapp og Lukas lokomotivfører[rediger | rediger kilde]

Historien begynner på en liten øy som heter Morrowland, som har akkurat nok plass til et lite palass, en togstasjon, en liten dagligvarebutikk, et lite hus, en konge, to undersåtter, et lokomotiv som kalles for Emma, og en lokomotiv-ingeniør ved navn Luke. En dag sender postbudet - som må komme med skip - en pakke med en nesten uleselig adresse til en fru Krintuuth i Zorroulend. På baksiden står det et stort 13-tall. Etter et fåfengt søk etter adressaten blant Morrowlands få innbyggere, åpner de pakken. Til deres enorme overraskelse ligger det en baby inni. Babyen blir adoptert av øy-boerne, og får navnet Jim Button.

Når Jim vokser opp, begynner kongen å bekymre seg for at øya hans er alt for liten og at det ikke vil være nok plass til at Jim kan leve der når han blir voksen. Han kunngjør for Luke at Emma må fjernes. Luke, opprørt over denne avgjørelsen, bestemmer seg for å forlate øya sammen med Emma, ​​og Jim bestemmer seg for å bli med. De gjør Emma om til et provisorisk skip, og seiler fra øya om natten. De ankommer til slutt kysten av Mandala (et fiktivt land inspirert av Kina)

Når de ankommer Ping, hovedstaden, blir de umiddelbart venn med Ping Pong, som forteller dem at keiseren sørger. Datteren hans, Li Si har blitt kidnappet og blir holdt fanget i Dragon City. Luke og Jim tilbyr deres hjelp, og undersøker omstendighetene rundt Li Sis forsvinning. Men de oppdager også flere navn som er direkte knyttet til Jims mystiske ankomst til Morrowland: Mrs. Grindtooth, Wild 13 og Sorrowland. Dermed får Jim og Luke enda en grunn til å reise til Dragon City, som ligger i Sorrowland, og konfrontere fru Grindtooth. Etter en lang og farlig reise ankommer de endelig Dragon City. Underveis får de to nye venner, Mr. Tur Tur og Nepomuk. Jim og Luke frigjør prinsesse Li Si og et stort antall barn, som alle hadde blitt kidnappet og solgt til fru Grindtooth av en gruppe pirater kalt The Wild 13.

Jim Knapp og De ville 13[rediger | rediger kilde]

Etter hendelsene i "Jim Button og Luke the Engine Driver" fortsetter livet i Morrowland som vanlig i ett års tid frem til et postbud krasjer i New-Morrowland med post-båten sin i mørket om natten. Det blir bestemt at øya trenger et fyrtårn, men øya er alt for liten til å bygge noe slikt. Jim husker Mr. Tur Tur og hans evne til å fremstå som en gigant når han blir sett på lang avstand. Jim og Luke bestemmer seg for å invitere ham til Morrowland, for å bruke hans unike evne som levende fyrtårn.

Jim og Luke seiler til en ørken hvor Mr. Tur Tur bor, men stopper for å hjelpe en havfrue ved navn Sursulapitschi og hennes far, Lormoral, konge over havene. Dette fører til et prekært møte med de magnetiske klippene, hvis magnetiske trekk kan slås av og på. Når den er på, aktiverer den et fenomen som kalles for Sea Glow - som kan lyse opp havbunnen. Men som også aktiverer magnetisk trekk, og som truer forbipasserende skip. Så de må finne en metode for å sikre at ingen skip kommer i fare når Sea Glow blir slått på. I tillegg er Sursulapitschi ulykkelig fordi hennes forlovede, en skilpadde-mann ved navn Ushaurischuum, har fått hennes far til å omforme evighetens krystall - En oppgave som bare er mulig ved hjelp av et ild-vesen, som de ligger i konflikt med.

Ved å bruke de spesielle egenskapene til klippematerialet, konverterer Jim og Luke Emma til et flyende kjøretøy som de kaller "Perpetumobile" på grunn av dets ubegrensede bevegelsesmiddel. Med den krysser de verdens krone for å få Mr. Tur Tur. Til deres overraskelse møter de også i ørkenen sin halvdrage-venn Nepomuk, som hadde måttet flykte fra Dragon City etter hendelsene i den første boka, for hans hjelp til å fange fru Grindtooth. Jim og Luke overtaler Nepomuk til å følge dem og innta stillingen ved Magnetic Cliffs. Uventet møter de fire Sursulapitschi og Ushaurishuum ved klippene, og Schildnöck og Nepomuk blir raskt venner, noe som muliggjør rekreasjon av Evighetens Krystall.

I mellomtiden har Jims lokomotiv Molly, som Jim og Luke hadde etterlatt seg ved klippene, blitt bortført av piratene kalt Wild 13. Ved hjelp av keiseren starter Jim og Luke - og prinsesse Li Si - en ekspedisjon for å møte Wild 13 og redde Molly. Men de blir tatt til fange og ført til piratenes hovedkvarter, Castle Stormeye. Det viser seg også at Jim faktisk var den siste etterkommer av Caspar, den tredje av de tre konger, hvis arvinger var dømt til å forbli hjemløse etter at fru Grindtooth hadde sunket sitt rike under havet for tusenvis av år siden. Bare synkingen av Castle Stormeye kan heve Jims rettmessige kongerike tilbake til overflaten igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jim Button and Luke the Engine Driver Arkivert 2011-07-27, hos Wayback Machine.; michaelende.de
  2. ^ Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer[død lenke]; jugendliteratur.org
  3. ^ a b Gunnel Enby. «Michael Ende». I: De skriver för barn och ungdom; översatta nutidsförfattare. Bibliotekstjänst förlag, 1991. ISBN 91-7018-328-7
  4. ^ Jim Button and the Wild 13 Arkivert 2016-03-04, hos Wayback Machine.; michaelende.de
  5. ^ Ende, Michael (1929-1995) (1989). Jim Knapp og De ville 13. Oslo: Ex Libris. ISBN 8273841618.