Jetpel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jetpeler

En jetpel er en betongpel støpt ut i bakken uten behov for tradisjonell graving. Jetpeler lages med en teknikk kalt jetgrouting.

En jetpel er en permanent konstruksjon med stor trykkfasthet og er ikke sammenlignbar med tradisjonell jordforsterkning (kalk- og sementpeler m.v.). Jetpelen lages ved å føre et bor ned i grunnen til ønsket nivå, altså til bunnen av betongpelen. Boret dras deretter sakte opp samtidig som det roterer. Nederst på borstrengen sitter det en vertikal dyse. Gjennom borstrengen, og ut av denne dysen pumpes det en blanding av sement og vann (grout) under høyt trykk (opp mot 500 bar). Det høye trykket fører til at jordstrukturen brytes ned, og rotasjonen fører til at pelen får sin sirkulære form. Grouten blander seg med tilslagsmaterialer i bakken (sand, grus, morene etc.) og man får en betongpel med stor styrke. Styrken varier med hvilke tilslagsmateriale det er i grunnen og trykkfastheten ligger eksempelvis godt over 20 MPa (20 000 kPa) i sand/grus.

Jetpeler blir mye brukt til sikring av byggegroper, støttemurer, tetningsskjermer og tetting mellom spunt og fjell. De mest vanlige anvendelsesområdene for jetpeler er derimot refundamentering og underpining av eksisterende konstruksjoner. Dette er blant annet fordi jetpelene kan produseres fra plasskrevende steder som kjellere samt at produksjonen verken medfører støy, vibrasjoner eller setninger. Hovedgrunnen til at setninger ikke oppstår er fordi det ikke foregår noen massefortrengning. Ulempen med dette er at det under produksjon kommer opp store mengder returmasser som må taes hånd om. Returmassene består av en blanding av vann, stedlige jordmasser og sement.