Jens Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Bay var en dansk filosof og journalist, og forstander i det danske TAMU-systemet. I 1973 giftet han seg med den danske sosialpedagogen Bodil Glad, og de to flyttet til Træningsskolen på Amager, som var en del av Kofoed-systemet. Bay tok over som forstander ved Træningsskolen, og fra begynnelsen av 1970-tallet arbeidet Bay og Glad med utviklingen av konsekvenspedagogikk; en pedagogisk teori om sosial læring.

Konsekvenspedagogikk tar utgangspunkt i et humanistisk-eksistensialistisk menneskesyn, og vektlegger begreper som frihet, autonomi, valg, ansvar og konsekvens. Teorien er utviklet som "et samspill mellom en filosofisk inspirert ide og en pedagogisk praksis" (J. Bay 2005). Bay tok utgangspunkt i at sosial kompetanse kan læres, på lik linje med faglig kompetanse. Det er derfor, ifølge Bay, pedagogens oppgave å legge til rette for at den lærende skal kunne utvikle sosial handlingskompetanse i tråd med normene i samfunnet.

Den viktigste målgruppa i utviklingsfasen har vært ungdom mellom 18 og 30 år som har falt utenfor det ordinære skolesystemet, og som av samfunnet har blitt definert som «ungdom med tilpasningsvansker». Bay og Glad arbeidet kontinuerlig med utviklingen av konsekvenspedagogikken frem til hans død, 4. juli 2013.

I Norge har Kjelle videregående skole, Strømmen videregående skole, Bjertnes videregående skole, Drømtorp videregående skole, Årstad videregående skole, Bergeland videregående skole, Haugaland videregående skole og Halden videregående skole avdeling Tosterødberget arbeidet etter Jens Bays pedagogiske retning.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bay, Jens (1982): Avvikerne og ansvaret. På vei mot konsekvenspedagogikk. Oslo: Cappelen
  • Bay, Jens (1997): Læring, utvikling og kompetance – pædagogisk vejledning. TAMU-senteret, København
  • Bay, Jens (2005): Konsekvenspedagogikk. Borgen forlag.
  • Bay, Jens (2008): Bemerkninger til pedagogiske metoder som kan danne grunnlaget for sosial læring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]