Jens Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Bay er forstander i det danske TAMU-systemet. Han har siden 1974 arbeidet med utviklingen av konsekvenspedagogikk. Konsekvenspedagogikken «er utviklet som et samspill mellom en filosofisk inspirert ide og en pedagogisk praksis» (J. Bay 2005). Begrunnelsen for dette har vært å «sikre pedagogikkens validitet gjennom utprøving i praksis». Den viktigste målgruppa i utviklingsfasen har vært ungdom mellom 18 og 30 år som har falt utenfor det ordinære skolesystemet, og som av samfunnet har blitt definert som «ungdom med tilpasningsvansker».

Pedagogikken har en klar forankring i eksistensialismen og humanistisk pedagogikk, og det vektlegges at utvikling av sosial handlingskompetanse er en forutsetning for individets selvdannelse. Den sosiale handlingskompetansen blir derfor kjernen i det pedagogiske arbeidet i en konsekvenspedagogisk virksomhet.

Konsekvenspedagogikken videreutvikles kontinuerlig av pedagogen og filosofen Jens Bay. Bay har i mange år arbeidet med ungdommer med særlige tilpasningsvansker, og har ut fra sine erfaringer utarbeidet en pedagogisk modell som henter inspirasjon fra eksistensialisme, humanistisk pedagogikk og marxistisk filosofi. Pedagogikkens grunnoppfatning er at sosial læring er en forutsetning for individets sosiale dannelse, og at sosial læring derfor også er et nødvendig element i den kompetansen som skal bygges opp gjennom utdanningsløpet.

I Norge har Kjelle videregående skole, Strømmen videregående skole, Bjertnes videregående skole, Drømtorp videregående skole, Årstad videregående skole, Bergeland videregående skole, Haugaland videregående skole og Halden videregående skole avdeling Tosterødberget arbeidet etter Jens Bays pedagogiske retning.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bay, Jens (1982): Avvikerne og ansvaret. På vei mot konsekvenspedagogikk. Oslo: Cappelen
  • Bay, Jens (1997): Læring, utvikling og kompetance – pædagogisk vejledning. TAMU-senteret, København
  • Bay, Jens (2005): Konsekvenspedagogikk. Borgen forlag.
  • Bay, Jens (2008): Bemerkninger til pedagogiske metoder som kan danne grunnlaget for sosial læring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]