Jemens politiske system

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Jemen er en representativ demokratisk republikk, med en president som er både statsoverhode og regjeringsoverhode. Selv om det politiske system formelt er et pluralistisk flerpartisystem, domineres jemenittisk politikk av ett parti, "the General People's Congress" (GPC). Dette har vært situasjonen siden sammenslåingen av Nord-Jemen og Sør-Jemen i 1990. Regjeringen har utøvende makt. Den lovgivende makt innehas av både regjeringen og parlamentet. Den dømmende makt er teoretisk sett uavhengig.

Jemens lovgivende forsamling består av to kamre som ble opprettet etter endringer i grunnloven i 2001. Shurarådet består av 111 seter og blir utpekt av presidenten. Representantenes hus består av 301 seter og blir valgt på grunnlag av en folkeavstemning. Representantene sitter i perioder på seks år. Jemens grunnlov ble ratifisert den 16. mai 1991. Endringer har blitt gjort den 29. september 1994 den 20. februar 2001.

Presidentvalg avholdes hvert 7. år. Jemens grunnlov stipulerer at presidenten må ha minst én motkandidat ved valg, og vinneren er den som får flesteparten av stemmene. Alle kvinner og menn over 18 år har stemmerett. Statsminister blir utpekt av presidenten og regjeringen blir utpekt av presidenten i samråd med statsministeren.

Utøvende makt[rediger | rediger kilde]

Presidenten velges ved direkte valg, og sitter i sju år. Visepresident, statsminister og visestatsminister utpekes av presidenten. Ministerrådet utpekes av presidenten i samråd med statsministeren. President Ali Abdullah Saleh har sittet med makten i Jemen siden 1990, (siden 1978 i Nord-Jemen) og ble demokratisk valgt i 1999. Statsminister Abdul Qadir Bajamal har sittet siden 2001.

Lovgivende makt[rediger | rediger kilde]

Den lovgivende forsamling (Majlis al-Nuwaab) har 301 medlemmer, valgt for en seksårsperiode i valgkretser med én kandidat. Presidenten dannet et konsultativt råd i mai 1997, dette refereres noen ganger til som parlamentets overhus, med 59 medlemmer som er utpekt av presidenten.

Politiske partier og valg[rediger | rediger kilde]

Jemen tillater opposisjonspartier, og har mange politiske partier. Regjeringspartiet General People's Congress er landets største og mektigste. Det antas at andre partier har liten reell sjanse for å komme til makten.

De viktigste partiene i Jemen er:

Valg har blitt gjennomført i Jemen følgende år:

  • 1991: Folkeavstemning om ny grunnlov i etterkant av sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen
  • 1993: Parlamentsvalg
  • 1997: Parlamentsvalg
  • 1999: Presidentvalg
  • 2003: Parlamentsvalg
  • 2006: Presidentvalg og lokalvalg
  • 2009: Parlamentsvalg


Jemens Parlament er for tiden (valg 2003) dominert av GPC (238 seter). Yemeni Congregation for Reform (Islah) har 46 seter, mens de resterende 17 holdes av andre partier eller uavhengige kandidater. I forkant av siste presidentvalg i Jemen i september 2006 skal Saleh ha uttalt at han ikke ville stille til en ny periode, men han lot seg overbevise av en demonstrasjon som oppfordret ham til å stille igjen.[1] I presidentvalget ble Saleh utfordret av en koalisjon bestående av fem opposisjonspartier "the Joint Meeting Parties" (JMP). Koalisjonen støttet opp under Faisal bin Shamlan som motkandidat. Saleh vant valget med 77,17%, mens Bin Shamlan fikk 21,82%[2]. Videre informasjon og analyse av valget i 2006 finner du i EUs Observatørkorps i Jemen sin endelige rapport (på engelsk): [3]

Dømmende makt[rediger | rediger kilde]

Uavhengige domstoler garanteres i grunnloven, og Koranen danner basis for lovgivningen.