Jean-Pierre Norblin de La Gourdaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jean-Pierre Norblin de La Gourdaine
Jean-Pierre Norblin de la Gourdaine
Selvportrett av Norblin.
FødtJean-Pierre Norblin de la Gourdaine
15. juli 1745
Frankrikes flagg Misy-Faut-Yonne, Frankrike
Død23. februar 1830 (84 år)
Frankrikes flagg Paris, Frankrike
BeskjeftigelseKunstmaler, karikaturtegner, lærer, gravør, grafiker, tegner Rediger på Wikidata
Utdannet vedAcadémie royale de peinture et de sculpture
École royale des élèves protégés
French Academy in Rome (18261830)[1]
BarnAleksander Jan Konstanty Norblin
Louis Norblin
Sébastien Norblin
Nasjonalitetfransk og polsk
Feltmalerkunst

Jean-Pierre Norblin de La Gourdaine (i polsk variant: Jan Piotr Norblin) (født i Misy-Faut-Yonne i Frankrike 15. juli 1745, død i Paris 23. februar 1830) var en fransk kunstmaler, tegner, grafiker, og karikaturtegner. Fra 1774 bodde han i det polsk-litauiske samfunnet, og fikk statsborgerskap der. Han regnes som en av de viktigste kunstmalerne i Polen. Hans suksess i Polen var enorm, med store bestillinger fra de beste familier, og returnerte ikke til Paris før i 1804. Han viste en viss innflytelse for Antoine Watteau, og kombinerte rokokkoens fêtes galantes og fêtes champêtres med panoramaer over dagligliv og aktuelle politiske begivenheter med journalistisk teft. Han skapte et galleri av portretter fra alle sosiale klasser.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Norblin startet sin karriere som maler i Frankrike, og hans tidligste kjente arbeid er fra 1763). Senere ble han influert av Rembrandt og Watteau. Omkring 1769 lærte han i atelieret hos Francesco Casanova, og i perioden 1769–70 ved Académie Royale de Peinture et de Sculpture. I 1770–71 var han elev av Louis-Michel van Loo og Joseph-Marie Vien ved Ecole Royale des Elèves Protégés i Paris. I 1771-72 arbeidet han i Paris, London, Dresden og Spa, og studerte da en tid hos Christian Wilhelm Ernst Dietrich. I 1772 møtte han den polske prins Adam Kazimierz Czartoryski, å slå følge med ham i to år, og ble invitert til Polen. I 1774 arbeidet han for magnatfamilien Czartoryski og ble deres hoffmaler og huslærer for barna.

Blant hans tidligste berømte illustrasjoner er hans Myszeida til et dikt av Ignacy Krasicki. Han arbeidet i Puławy og i Powązki estates as painter and decorator of local Czartoryski's estates. Later he also worked for the Radziwiłł family in Arkadia (Nieborów) and for King Stanisław August Poniatowski.

I 1790 bosatte Jean-Pierre Norblin seg i Warszawa hvor han etablerte en kunstskole. Blant Norblins studenter i Polen var Aleksander Orłowski, Michał Płoński og Jan Rustem.

Viktigst for Norblin var nok at han fikk oppleve og illustrere mange viktige historiske begivenheter som inntraff i de senere år av Det Polsk-Litauiske Forbundet. Han laget raske skisser til illustrasjon til konstitusjonen av 3. mai og ble berømt for sine øyevitnebetraktninger til Kościuszko Uprising, hvor han udødeliggjorde mange av de mest storslåtte hendelser i sine malerier: fra Warszawas opprør i april 1794 og hengingen av Targowica-konføderasjonens forrædere på den gamle markedsplassen, gjennom krigen i Racławice til massakeren i Praga.

Etter tilbakekomsten til Frankrike i 1804 fortsatte han å male polske emner, samtidig som han skapte nye bilder knyttet til Napoleonskrigene. Han døde i Paris i 1830.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AGORHA, agorha.inha.fr, besøkt 1. april 2019[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]