Hopp til innhold

Jean-Baptiste Bréhéret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jean-Baptiste Bréhéret
Født14. juni 1815Rediger på Wikidata
La Salle-et-Chapelle-Aubry
Død12. aug. 1898Rediger på Wikidata (83 år)
Levuka
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike

Jean-Baptiste Bréhéret (født 14. juni 1815 i La Chapelle-Aubry i Maine-et-Loire i Frankrike, død 12. august 1898 i Levuka på de britiske Fijiøyene) var en fransk maristmisjonær som var den første apostoliske prefekt på Fiji.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Misjonsprest[rediger | rediger kilde]

Jean-Baptiste Bréhéret var den første katolske misjonæren i Fiji. Han forlot ToulonPhaéton den 23. april 1843 og ankom Wallis den påfølgende 30. november.

I 1844 ga Pierre Bataillon ham i oppdrag å opprette Fijis første katolske misjonsstasjon. Han seilte avsted på Adolphe under kaptein Guillaume Morvan som prøvde å sette ham i land i den østlige skjærgården, hvor han fikk avslag fra den lokale høvdingen som hadde blitt fortalt av de wesleyanske protestantene at de katolske misjonærene var kannibaler. Til slutt landet de ved Namouka hvor mottagelsen var mindre fiendtlig, men øya var tynt bebodd, og de fortsatte derfor til Lakemba, hvor høvding Finaou ikke behandlet dem særlig godt.

Etter syv svært vanskelige år, ankom den 15. august 1851 pater Bréhéret med to andre ledsagere Taveuni hvor den protestantiske lederen fikk dem utvist året etter.

Til slutt, etter å ha bosatt seg i Levuka, på øya Ovalau, fikk Bréhéret bygget to hvalfangerskuter for å seile rundt øygruppen og ble «kaptein» Bréhéret. Men forfølgelsene fortsatte og guvernøren for de franske besittelsene av Oceania, Le Bris, måtte gjentatte ganger true lederen av Levuka.

Prefekt[rediger | rediger kilde]

I 1863 ble det apostoliske prefektur Fiji opprettet, og Bréhéret ble utnevnt til prefekt. I 1874, med Storbritannias annektering av øyene, opphørte forfølgelsene.

Jean-Baptiste Bréhéret døde i Levuka uten noen gang å returnere til Frankrike. Ved begravelsen hans ga de protestantiske misjonærene ham en livlig hyllest, og demonstrerte at tidene med fiendtligheter mellom katolske og protestantiske misjonærer hadde endret seg dypt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P.Deniau: Notice sur le R. P. Jean-Baptiste Bréhéret, S. M., préfet apostolique des Fidji, 1844-1898, 1900
  • Numa Broc: Dictionnaire des Explorateurs français du XIXe siècle, T.4, Océanie, CTHS, 2003, p.95-96
  • John Spurway: Ma'afu, Prince of Tonga, Chief of Fiji, 2015, p.634