Jan van Ruusbroec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan van Ruusbroec
Jan Van Ruysbroeck.jpg
Født 1293
Ruisbroek
Død 2. desember 1381
Groenendael

Jan van Ruusbroec (født 1293 eller 1294, død 2. desember 1381) var en klosterleder, skribent og mystiker fra Flandern.[1] Han var en av de fremste eksponentene for nederlandsk kristen mystikk i middelalderen. Jan er også en helgen, etter at han i 1908 ble saligkåret av Pius X.

Ruusbroec kom fra landsbyen med samme navn utenfor Brüssel, og virket som prest i Brüssel til han var om lag femti år gammel, uten noen særlig formell utdannelse. Senere grunnla han i 1343 Groenendael kloster i Zoniënskogen utenfor Brussel, som ble opptatt i augustinerkorherreordenen i 1349.

Hans forfatterskap omfatter blant annet Det åndelige bryllups smykke (Die Chierheit der gheesteliker Brulochtt) og Forklaringens lille bok. hans tanker om mysikken bygger på Augustins treenighetslære, og har likhetstrekk med Mester Eckharts «treenighetsmystikk», men med sterkere innslag av kjærlighetsmotivasjon og den såkalte «brudemystikken».

Jan på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Per Kværne og Kari Vogt (1992). Kunnskapsforlagets religionsleksikon: religion og religiøsitet i vår tid. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 269. ISBN 8257304301.