Jack Torrance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Torrances skrivemaskin i Ondskapens hotell. Romanen han lovet å skrive består av kun én gjentakende setning: «All Work And No Play Makes Jack A Dull Boy».

John Daniel Edward «Jack» Torrance er en fiktiv figur og hovedskurken i Stephen Kings skrekkroman Ondskapens hotell (1977).

Jack drar sammen med familien sin til et øde hotell for å skrive en roman. Han blir fortalt at det er vanlig at hotellet snør inne i løpet av vinteren, så han og familien må regne med å være totalt isolert i flere måneder. Dette er akkurat hva Jack tror han trenger for å finne inspirasjon og ro til å skrive en ny bok. Sammen med sin kone og sitt barn drar han opp til hotellet like før vinterstengingen for å inntre i jobben. Men etterhvert som tiden går blir han hjemsøkt av fortidens spøkelser og drives etterhvert fullstendig fra vettet.

Jack Torrance ble spilt av Jack Nicholson i filmen Ondskapens hotell (1980) og av Steven Weber i miniserien The Shining (1997). Det amerikanske filminstituttet har kåret filmfiguren i Nicholsons skikkelse til filmhistoriens 25. beste skurkeskikkelse.[1] Hans replikk «Here's Johnny!» («Her kommer Johnny!») ble i 2005 rangert blant de 100 beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]