Iterasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Iterasjon (fra latin av iteratus, perfektum partisipp av iterare, «ta opp igjen»)[1] er en betegnelse for det å utføre noe flere ganger, gjentakelse.[1] I jus henvises det til tilbakefall til forbrytelse av tidligere straffet person.[1] Innenfor dataprosessering er iterasjoner nøkkelen i all moderne programvareutvikling hvor det å repetere en prosess har det formål å nærme seg et mål eller et resultat. Hver repetisjon av prosessen kalles også en repetisjon, og brukes som utgangspunkt for den neste iterasjonen.[2]

Matematikk[rediger | rediger kilde]

Iterasjon i matematikk kan referere til det å evaluere («regne ut») en funksjon gjentatte ganger, hvor den beregnede verdien av funksjonen brukes som argument («innputt») for neste evaluering av samme funksjon. Iterasjon av tilsynelatende enkle funksjoner kan føre til kompleks oppførsel. Dette studeres i kaosteori eller dynamiske systemer.  

En annen bruk av iterasjon i matematikk er i iterative metoder som brukes for å finne tilnærmede løsninger til ligninger. Et eksempel er Newtons metode.

Informatikk[rediger | rediger kilde]

Iterasjon i informatikk er gjentagelsen av en blokk med setninger i et dataprogram.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «iterasjon», Bokmål- og nynorskordboka
  2. ^ «Iterasjoner i praksis»[død lenke], Dataforeningen.no