Istorija russkoj revoljutsii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Istorija russkoj revoljutsii (История русской революции «Den russiske revolusjons historie») er en bok skrevet av kommunisten Lev Trotskij og utgitt i 1931. Boken beskriver opprinnelsen og motivasjonen bak den russiske revolusjonen, samt ideologiske og politiske problemstillinger i russisk politikk frem mot 1930. Trotskij deler for første gang sine fremtidsvisjoner for den kommunistiske overtakelsen av vesten mot slutten av boken, der russiske tradisjonalister og bønder får skylden for mangelen på fremskritt.

Bokverket er betraktet som et viktig og unikt verk som en historie over en betydelig hendelse, skrevet av en som hadde ledende rolle i den. I hans merknad om forfatteren i den første engelske oversettelsen, skrev Max Eastman at «dette nåværende arbeid... vil ta sin plass i redegjørelsen av Trotskijs liv... som en framragende bedrift av dette mangesidige og kraftfull sinn og vilje.»[1]

Boken er oversatt til blant annet svensk fra engelsk på slutten av 1980-tallet og de tre bindene har titlene: Störtandet av tsarismen, Försöket till kontrarevolution og Sovjeternas triumf.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trotsky L. (1992): The History of the Russian Revolution, Introduction page xii, Pathfinder