Iris Nazmy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iris Nazmy
Født20. århundreRediger på Wikidata
Kairo
Død2018Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseJournalist, filmkritiker, skribent
Utdannet vedUniversitetet i Kairo
NasjonalitetEgypt
SpråkArabisk

Iris Nazmy (født i Kairo, død 4. mars 2018) var en egyptisk forfatterinne, journalist og filmkritiker. Hun var ordførende for filmfestivalen i Alexandria.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Nazmy tok eksamen på det humanistiske fakultet ved universitetet i Kairo. Da hun var student, handlet hennes første dialog, som var med den daæarende dekanus ved fakultetet, om den opplevde nedvurdering av kvinner som sitter i kafeteriaer eller kaféer. Denne dialog ble publisert i avisen Al Qahira.

I begynnelsen av sin karriere arbeidet hun hos Sabah al-Khayr og avisen Rose al-Yusuf. Hun har også arbeidet ved Dar Akhbar El Yom på nyhetsavdelingen for ulykkesreportasjen.

Nazmy medvirket ved flere festivaler, blant annet ved etableringen av Cairo International Film Festival, Alexandria International Film Festival, og Aswan afrikanske staters filmfestival. Hun ble også den første egyptiske kvinne til å lede en filmfestival.

Nazmy mottok en pris ved den fjerde nasjonale egyptiske filmfestival. En bok om hennes liv, Iris Nazmi: brave heart, av Mona Thabet er blitt publisert av Kulturfondet i Egypt.