Ionemotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ionemotoren på romsonden Deep Space 1.

En ionemotor er en elektrisk drevet fremdriftsmotor som slipper ut ioner igjennom en dyse. Den er per idag kun brukt til romfart. Denne typen motorer finnes i elektrostatisk eller elektromagnetisk type.

Ved å akselerere et stoff, som xenonatomer, gjennom et elektrisk felt kan en skille ut ioner. Disse slipper maskinen ut gjennom en dyse, ikke ulikt en rakett.

Ionemotoren er i dag bare brukt i det tomme verdensrommet. Motoren er avhengig av å være i et miljø uten sterk tyngdekraft og konkurrerende ioner. En farkost basert på dette systemet vil være avhengig av å bli bygd i verdensrommet eller å bli sendt dit for annen motorkraft.

Test av en ionemotor.

Motorens akselerasjon er relativt svak, men bygger konstant opp farten over veldig lang tid. Selve energieffektiviteten er i dag ti ganger større enn hos kjemiske romraketter,[1] noe som gir et mindre drivstofforbruk. En elektrisk motor kan i tillegg hente inn solenergi underveis i rommet.

På lengre distanser gir forskjellen i effektivitet store utslag. Der dagens kjemiske raketter ville bruke seks måneder på en tur imellom Jorden og Mars, vil en tenkt framtidig ionemotor klare det på mindre enn 40 dager.[2]

Denne formen for ionemotorer som er beskrevet her, må ikke forveksles med en atomelektrisk rakett eller fantasikonseptet ionekanon.

Referanser[rediger | rediger kilde]