Hopp til innhold

Inti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Inti er solguden i det gamle inkariket en kilde for varme og lys og liv og en beskytter av mennesket. Inkaene trodde at keiseren var en direkte etterkommer av Inti. Inti ble betraktet som den viktigste guden i inkaenes mytologi

Historie og status[rediger | rediger kilde]

Solen var kanskje det viktigste aspektet av livet fordi det ga varme og lys. Inti er derfor også kjent som livets giver. Han ble dyrket mest av bøndene som var avhengig av solen for å få gode avlinger. Selv om han var den nest mest ærverdige guden etter Viracocha,var det han flest ba til.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var gift med Mama Quilla måneguden og barnene hans var Manco Capac den første sapainkaen og hans søster og hustru Coya Cusirimay.

Solfestivalen[rediger | rediger kilde]

Solfestivalen (Inti Raymi) hedrer Inti den feires i Cuzco og tiltrekker seg mange turister den dag i dag. Festivalen ble holdt i løpet av vintersolverv, som var rundt den 24 juni i Inkariket. Festivalen ble fulgt av alle fire sektorer i Tahuantinsuyu. I Quechua, Inti Raimi, betyr «oppstandelse solen" eller "vei / sti av solen." Militære kapteiner var embetsmenn, og vasaller som gikk kledd i sine beste kostymer, og bar sitt beste våpen og instrumenter.