Interlining

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Interlining er en bilateral forretningsavtale mellom to flyselskap som innebærer at det ene selskapet kan utstede billetter til det andre selskapets ruteflyvninger. Avtalen gjør det mulig for selskapet som utsteder billetten, å betjene passasjerer som har et reisemål som ligger utenfor selskapets eget rutenett og som forutsetter bruk av ett eller flere andre selskapers flyvninger. Selskapet som utsteder billetten vil i mange tilfeller operere som agent for det andre selskapet. Avtalen om interlining kan være gjensidig, men trenger ikke være det.

Interlining gjør det enklere for passasjerer, som kan sjekke inn gjennomgående for hele reisen uavhengig av mellomlandinger, fly- og selskapsbytter, og normalt vil også innsjekket bagasje besørges gjennomgående til endelig destinasjon.

Det utstedende selskap får samlet oppgjør fra den reisende og har ansvaret for oppgjør mellom de forskjellige involverte selskapene samt betaling av eventuelle skatter og avgifter.

Til forskjell fra avtaler om rutesamarbeid/kodedeling har videreflyvningene vanligvis det opererende selskaps rutekode. Imidlertid kan avtaler om rutesamarbeid avgjøre om det kan utstedes en elektronisk interliningbillett. Både selskapet som utsteder billetten og selskapet som opererer flyvninger med rutesamarbeid, må ha interliningavtaler med alle øvrige involverte selskap for at dette skal være mulig.

Interlining har lenge vært del av samarbeidet mellom nasjonale flyselskap, såkalte full-serviceselskaper, også før alliansene og andre formelle nettverksavtaler ble etablert. Nye lavprisselskap som bare selger billetter direkte til sine kunder, har ikke avtaler om interlining. Det er derfor den reisende selv som har ansvaret for innsjekking og bagasjehåndtering underveis og også for kostnader som påløper i forbindelse med eventuelle forsinkelser som gjør det nødvendig med endring av avganger, ireiseruten og for uventede opphold og ventetid underveis.