Igor Setsjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Igor Setsjin
Sechin Headshot.jpg
Født7. september 1960[1] (59 år)
St. Petersburg
Utdannet ved Filologisk fakultet ved Statsuniversitetet i St. Petersburg
Beskjeftigelse Politiker, gründer
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland
Utmerkelser Vennskapsordenen

Foto fra 2008

Igor Ivanovitsj Setsjin (russisk: Игорь Иванович Сечин, født den 7. september 1960 i Leningrad i Sovjetunionen) er en russisk politiker og forretningsmann, som anses å være en nær alliert til Vladimir Putin.

Setsjin tok eksamen fra daværende Leningrads universitet i 1984 som lingvist, og behersker fransk og portugisisk. På 1980-tallet arbeidet han i Moçambique og Angola, offisielt som tolk med sovjetiske diplomatiske og forretningsmessige oppdrag. Men det er blitt påstått at han egentlig var en utstasjonert KGB-mann[2], og at han dermed også må regnes som en silovik.

Årene 1991-1996 arbeidet Setsjin på borgermesterkontoret i Sankt Petersburg, fra 1994 som visestabssjef for viseborgermester Vladimir Putin. Årene 1996-1997 var han assistent til Putin, som arbeidet i departementet for presidentiell leilighetsforvaltning.

1997-1998 var Setsjin sjef for generalavdelningen på Kontrolldirektoratet knyttet til presidenten, som ble ledet av Putin. I august 1999 ble han sjef for dsen russiske statsministers sekretariat, etter at Putin var blitt statsminister. Fra 24. november samme år til 11. januar 2000 var han første assisterende sjef for den russiske presidentens administrasjon. Mellom 31. desember 1999 og mai 2008 var han assisterende sjef for Putins administrasjon.

I mai 2008 ble han av president Dmitrij Medvedev utnevnt til første visestatsminister, noe som noen analytikere oppfattet som en nedgradering.[3]

Siden 27. juli 2004 har han vært styreformann for JSC Rosneft, som har overtatt den fengslede Mikhail Khodorkovskijs ressurser i Yukos. Khodorovskij har anklaget Setsjin for å ha planlang hans arrestering og plyndringen av oljeselskapet: «Den andre likesom den første inngripen ble organisert av Igor Setsjin. Han iscenesatte den første inngripen av griskhet, og den andre av feighet».[4]

Setsjin er gift og har en datter som i 2003 giftet seg med sønnen til den tisdligere russiske justisminister Vladimir Ustinov.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]