IBAN

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
IBAN på en (fiktiv) britisk bankkonto

International Bank Account Number (IBAN) en internasjonal standard for bankkontonummer. Et IBAN bygges opp med to-bokstavers ISO-landkode for landet kontoen er i, to kontrollsiffer regnet ut på grunnlag av hele nummeret, og et antall siffer og/eller bokstaver i henhold til nasjonale regler.

Oppbygningen av et IBAN for en norsk bankkonto er NOpp bbbb kkkk kkk (eksempel: NO12 1234 1234 567), hvor

  • NO er koden for Norge
  • pp er to kontrollsiffer
  • bbbb er identifikasjon av banken
  • kkkk kkk er kontonummeret

IBAN lagres elektronisk i en fortløpende tegn-streng, men i skriftlig form anbefales det å dele det inn i grupper på fire tegn, eventuelt med den siste gruppen med færre tegn, se eksempelet over.

IBAN brukt sammen med BIC (Bank Identifier Code, også kalt SWIFT) skal normalt være tilstrekkelig for en pengeoveførsel over landegrensene. Innenfor EØS er BIC ikke nødvendig fra februar 2016.

Fra og med 1. februar 2014 er det ulovlig å overføre euro i eurosonen med gamle bankkontonummer. Fra 31. oktober 2016 gjelder det også innenfor øvrige EØS-området, også innenriks. IBAN skal da brukes for overføringer i euro (ikke innenriks med andre valutaer som kroner). Dette kalles SEPA, Single Euro Payments Area, og betyr at de som har et bankkonto i euro innenfor EØS-området, kan bruke det for lønn og betalinger i hele eurosonen.

Norsk IBAN har færrest sifre/bokstaver (15) av alle land som har implementert systemet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kontrollside for IBAN