IAI Harpy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
IAI Harpy.

IAI Harpy er en drone, et ubemannet luftfartøy, utviklet av Israel Aircraft Industries (IAI). Den er beregnet på å angripe fiendtlige radarer og har et høyeksplosivt stridshode.

IAI har solgt Harpy til blant annet Tyrkia, India og Kina. I 2004 ble det en strid mellom USA og Israel hvor USA beskyldte Israel for å selge avansert militær teknologi til Kina. Harpy var blitt solgt til Kina for om lag 55 millioner dollar i 1994, og da de kom tilbake ti år senere for å bli oppgradert, mente USA at Israel burde annullere kontrakten. Man hevdet at det var amerikansk teknologi i dronene. Dronene ble returnert til Kina uten å bli oppgradert, og hendelsen kjølnet forholdet mellom USA og Israel, som ble satt ut av Joint Strike Fighter-programmet. Men året etter har Israel bekreftet at de atter er med i programmet.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Ubemannet fly, 2,7 meter langt og med et vingespenn på 2,1 meter. Flyet veier 135 kilo når det er lastet. Det drives av en Wankelmotor på 37 HK og har en maksfart på 185 km t. Rekkevidden er 500 km. Flyet har et stridshode på 32 kg høyeksplosivt sprengstoff.