Hyperion (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hyperion er en science-fiction-bok av Dan Simmons. Den er første bind i en serie på fire. Boken ble tildelt Hugo-prisen i 1990.

Boken beskriver bakgrunnen og reisen til en gruppe forskjellige mennesker som blir sendt til planeten «Hyperion» for å delta på et pilegrimsferd. Boken inneholder mysterier på flere plan: Målet for pilegrimsferden er et mysterium; Hendelsene rundt reisen fremstår som mystiske, groteske og voldelige; Deltakernes motiver og hensikter er kompliserte. Siden deltakerne på reisen erkjenner at det er sannsynlig at de kommer til å dø, og at løsningen av mysteriet kan hjelpe dem til å overleve, bestemmer de seg for å fortelle sin sanne historie til hverandre. Boken består av en overoverordnet rammefortelling og syv historier fortalt av deltakerne på reisen, med hver sin litterære stemme. Det viser seg at deltakerne har vært sentrale figurer i historiens utvikling, ofte uten at de har vist om det selv. Selv om deltakerne ikke kjente hverandre fra før, tvinnes historiene sammen på dette viktige øyeblikket i historien.

Boken kan leses på mange ulike plan. Forfatteren tematiserer religion, teknologi, vold uten ondskap, meningen med livet, religion og individuelle valg, vår kontroll over historisk utvikling, foreldrenes kjærlighet for sitt barn, poetens skaperkraft, kunstig intelligens og moral, ødeleggelse som kilde for skapelse, og ikke minst selve fortellingen og dets forhold til både sannhet og til historien. Fortellingene som fortelles skaper historie og virkelighet, ved at de hjelper oss til om fortolke våre erfaringer. Forfatteren bruker mange litterærere og kulturelle referanser fra kriminallitteraturen, science fiction, poesi fra romantikken og amerikanske filmer.