Hylsepreparering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hylsepreparering er en prosess hvor man gjør klar tomhylser til slik at de kan brukes til å lade nye patroner.

Prosessen gjøres i flere trinn:[1]

  • Først rengjøres hylsen for å fjerne kruttrester, sot og eventuell anløping.[klargjør] Rengjøring kan gjøres med børste og såpevann, men vanligvis benyttes en trommel eller vibrerende kammer fylt med knust valnøttskall, maiskorn eller et tilsvarende abrasjonsmiddel.
  • Tennhetten fjernes. Med boxer-hetter gjøres dette vanligvis ved å støte tennhetten ut av hysebunnen fra innsiden ved hjelp av et dertil egnet verktøy. Et eget spesialredskap må til for å fjerne brukte berdan-hetter, for eksempel ved bruk av vann under høyt trykk på innsiden av hylsen eller ved å slå nytt hull til boxer-hetter.
  • Noen hyser må også «trimmes» ved å korte dem litt i lengde, særlig hvis hylsen har blitt skutt og ladet om mange ganger. Dette skjer fordi metallet i hylsen under avfyring blir utsatt for høyt trykk og former seg etter kammeret, og patronspillet gjør da at hylsen øker litt i lengde.

Når tomhylsen er ren blir den presset til ønskelig form ved hjelp av spesialverktøy. En ladepresse med korrekte dier er nødvendig. En trenger ulikt verktøy til ulike hylser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Braathen, Erik (1998). Ladeboken. [Asker]: Våpenlitteratur AS. s. 96-111. ISBN 8291361045.