Humayun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Humayun
Emperor Humayun.JPG
Portrett av Humayun fra ca 1875, utført i blant annet akvarell, elfenben og gull.
Født6. mars 1508Rediger på Wikidata
KabulRediger på Wikidata
Død27. januar 1556Rediger på Wikidata (47 år)
DelhiRediger på Wikidata
Gravlagt Humayuns gravRediger på Wikidata
Ektefelle Bega Begum, Gunwar Bibi, Hamida Banu Begum, Mah Chuchak BegumRediger på Wikidata
Far BaburRediger på Wikidata
Mor Maham BegumRediger på Wikidata
Søsken
8 oppføringer
Gulbadan Begum, Fakhr-un-Nissa, Gulchehra Begum, Kamran Mirza, Altun Bishik, Askari Mirza, Mirza Hindal, Gulrukh BegumRediger på Wikidata
Barn Akbar den store, Al-aman Mirza, Mirza Muhammad Hakim, Bakshi Banu Begum, Bakht-un-Nissa BegumRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OverhodeRediger på Wikidata
Nasjonalitet MogulriketRediger på Wikidata

Humayun eller Nasir ud-din Muhammad Humayun (født 6. mars 1508, død 22. februar 1556 i henhold til julianske kalender) var en stormogul som hersket i dagens Afghanistan, Pakistan og deler av India fra 1530–1539 og på nytt i 1555–1556. Som sin far Babur tapte han sitt kongedømme tidlig, men med persisk støtte klarte han til sist å få det tilbake og langt større. Ved tiden rundt hans død i 1556 strakte Mogulriket seg over bortimot en million kvadratkilometer.

Han etterfulgte sin far i India i 1530 mens halvbroren Kamran Mirza, som ble en bitter rival, fikk herredømmet over Kabul og Lahore, de mer nordlige delene av fares rike. Humayun kom først på tronen da han var 22 år gammel og var da uerfaren i å regjere. Han tapte sine områder til pashtunadelen, men med persisk støtte klarte han til siste å skaffe dem tilbake. Humayuns kom fra Persia med et stort følge av persiske adelsmenn, signaliserte store endringer i Mogulrikets hoffkultur da den sentralasiatiske opprinnelsen til dynastiet i stor grad ble overskygget av innflytelse fra persisk kunst, arkitektur, språk og litteratur. I løpet av meget kort tid var Humayun i stand til utvide riket ytterligere og etterlot en betydelig arv til sin sønn Akbar.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]