Hopp til innhold

Hua Mulan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En statue i Xinxiang fremstiller Hua Mulan og hennes far

Hua Mulan (kinesisk: 花木蘭, pinyin: Huā Mùlán) er heltinnen i et gammelt kinesisk folkedikt som antas å ha oppstått mellom 420 og 589 e.Kr. og ble nedtegnet skriftlig noen århundrer senere.

Heltinnen er jenta Mulan, som kom fra et godt hjem. Hun skal ha levd på 400-tallet. Hun skal ha kledt seg som mann for å kunne dra i felten i farens sted. Av de tidligste kilder til balladen om Mulan fremgår det antagelig at den historiske person som ligger til grunn for fortellingen levde under det nordlige Wei-dynastiets tid (386–534). I en annen versjon av legenden er Mulan imidlertid konkubine for keiseren Yang (regj. 604–617).

Mu-lan betyr magnolia.

Film[rediger | rediger kilde]

I 1998 hadde tegnefilmen Mulan premiere. Den var produsert av Walt Disney Company og basert på det kinesiske heltediktet om Hua Mulan, men tar seg en del kunstneriske friheter.

I litteraturen[rediger | rediger kilde]

Hua Mulan figurerer i boken Wu Shuang Pu (無雙 譜, Oversikt over Uforlignelige Helter) av maleren og forfatteren Jin Guliang; den første utgaven av denne boken ble trykt i 1694.

Synopsis av "Balladen om Mulan"[rediger | rediger kilde]

Mulan sukker ved vevstolen sin. Khagan mobiliserer militæret, og hennes far blir nevnt i hver innkallelsesmelding fra keiseren. Hennes far er gammel og hennes yngre bror er bare et barn, så hun bestemmer seg for å ta farens plass. Hun kjøper en flott hest fra det østlige markedet, sal og stigbøyle fra det vestlige markedet, tøyle og tømmer fra det sørlige markedet, og en lang pisk fra det nordlige markedet.

Hun tar farvel med foreldrene sine om morgenen og drar til det Svarte Fjellet, leirer seg ved Den Gule Elven om kvelden. Der kan hun ikke høre foreldrenes rop på grunn av de brusende vannene; bare lyden av barbariske ryttere i Yan-fjellene. Hun går frem til kamp som om hun flyr forbi fjellene. Lyden av vaktpostenes gong gjennomsyrer den kalde natteluften, og månen skinner i rustningen hennes. Hundre slag utkjempes, og generaler dør.

Etter den tiårige kampanjen vender de solide veteranene tilbake for å møte Keiser Khagan, Himmelens Sønn, som troner i det praktfulle palasset, og gir forfremmelser i rang og priser på hundretusener. Han spør Mulan hva hun ønsker seg. Mulan avslår den høye stillingen som shangshulang i den sentrale regjeringen og ber bare om en rask hest for å ta henne hjem.

Foreldrene hennes, etter å ha hørt om hennes tilbakekomst, ønsker henne velkommen utenfor hjembyen deres. Hennes eldre søster kler seg i fin kjole. Hennes yngre bror sliper kniven for svin og sauer. Mulan går tilbake til rommet sitt og skifter fra kappe til sine gamle klær. Hun grer håret sitt ved vinduet og, foran speilet, fester gyldne gule blomster. Kameratene hennes blir sjokkerte når de ser henne. I løpet av de 12 årene de tjenestegjorde sammen, innså de ikke at hun var en kvinne.

Som svar tilbyr Mulan en metafor: "Hannharer har tunge forpoter. Hunnharer skvetter gjerne med øynene. Men når de løper side om side nær bakken, hvem kan da se hvilken som er hann, og hvilken som er hunn?"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]