Hovi Industrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hovi Industrier A/S»)

Hovi Industrier ble grunnlagt på 1950-tallet av en gruppe som ville gjøre noe med avfallshaugene som hadde hopet seg opp flere steder omkring de mange skifer-gruvene i Rogne.

Ved årsskiftet 1953-54 ble Hovi industrier for alvor startet opp. Hovedsakelig brukte bedriften gamle, ombygde og tildels selvkonstruerte maskiner til knusing av skifer til skifermel. Den knuste skifer-steinen ble for det meste brukt som strø på takpapp. Hovi hadde kontrakter med flere produsenter av takpapp, de fleste av disse var norske. Men de hadde også kontrakter med enkelte bedrifter fra utlandet, hovedsakelig i Danmark, Finland og Tyskland.

Hovi ble et aksjeselskap på 1960-tallet. I 1962 var årsproduksjonen av skifermel ved Hovi industrier på cirka 2000 tonn. Samtidig drev selskapet ut skifer som blant annet ble brukt som takstein, gulvfliser og gravstøtter. På sitt beste var Hovi Industrier en mangesidig og solid bedrift. Etter hvert som Hovi økte produksjonen av skifer-produkter ble flere folk ansatt og en mer moderne driftsbygning ble bygd. På 1980-tallet ble Hovi industrier sakte, men sikkert trappet ned. Før det etter hvert ble fullstendig tatt ut av drift.